TOPPMØTE: Japans statsminister Yoshihiko Noda (t.h.) vil møte USAs president Barack Obama og Sør-Koreas president Lee Myung-bak. Foto: Blue House / HO / AFP Photo,  Jim Watson / AFP Photo, Hiro Komae/ AP Photo
TOPPMØTE: Japans statsminister Yoshihiko Noda (t.h.) vil møte USAs president Barack Obama og Sør-Koreas president Lee Myung-bak. Foto: Blue House / HO / AFP Photo, Jim Watson / AFP Photo, Hiro Komae/ AP PhotoVis mer

Japan ønsker toppmøte om Nord-Korea

Vil samle Nord-Koreas «fiender» for prat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Japan ønsker så snart som mulig å holde samtaler på høyt nivå med Sør-Korea og USA om situasjonen i Nord-Korea etter Kim Jong-ils død.

Det sier regjeringssekretær Osamu Fujimura.

- Ingen dato er satt ennå, men det vil bli så snart som mulig, sier Fujimura, som tilføyer at Japan også har vært i kontakt med Kina om situasjonen.

Japans statsminister Yoshihiko Noda drøftet tirsdag saken i en 15 minutter lang telefonsamtale med USAs president Barack Obama. Også Sør-Koreas president Lee Myung-bak har snakket med Obama om Kim Jong-ils død.

Obama skal i telefonsamtalene ha forsikret både Noda og Lee om fortsatt amerikansk støtte.

USA har om lag 50.000 soldater utplassert i Japan og ytterligere 28.000 i Sør-Korea.

Sekslandssamtaler Noda og Obama har drøftet muligheten for en gjenopptakelse av de såkalte sekslandssamtalene om Nord-Koreas atomvåpenprogram, sier Fujimura. Japan ønsker ifølge ham å holde det bebudede møtet med USA og Sør-Korea før disse samtalene gjenopptas.

I tillegg til Nord-Korea, Sør-Korea, Japan og USA deltar Kina og Russland i sekslandssamtalene.

Nord-Korea trakk seg fra sekslandssamtalene i april 2009, én måned etter at landet hadde gjennomført sin andre atomprøvesprengning, men har siden tatt til orde for en gjenopptakelse av samtalene.

Etter at nyheten om Kims død ble kjent mandag, skal USAs utenriksminister Hillary Clinton ha tatt kontakt med alle deltakerne i sekslandssamtalene.

Ber Nord-Korea velge fred Ifølge Hillary Clinton håper USA at Nord-Korea velger fredens vei nå som «den kjære leder» Kim Jong-il er død.

- USA står klar til å hjelpe det nordkoreanske folket og oppfordrer det nye lederskapet til å samarbeide med verdenssamfunnet for å innlede en ny epoke med fred, velstand og varis sikkerhet på Koreahalvøya, sier hun.

Jay Carney, pressesekretær i Det hvite hus, sa mandag at USA vil felle sin dom over Nord-Koreas nye lederskap basert på dets handlinger.

- Vi har konsekvent vist at vi er åpne for samarbeid med Nord-Korea, men vi har også gjort det klart at nordkoreanerne må ta skritt mot atomnedrustning for å vise at de tar saken alvorlig og er villige til å forhandle, sa han.

Anonymt sier amerikanske tjenestemenn imidlertid at de ikke venter stor bevegelse fra Nord-Koreas side med det første.

Tror onkel styrer Kim Jong-ils yngste sønn Kim Jong-un er blitt utpekt som Nord-Koreas nye leder etter farens død. Kim Jong-il døde allerede lørdag, ifølge Nord-Koreas statlige medier, men nyheten om hans død ble først gjort kjent mandag.

Flere Nord-Korea-eksperter mener det i realiteten er Nord-Koreas sikkerhetssjef Jang Song-taek som nå leder landet.

- Det er de militære sammen med Kim Jong-ils svoger Jang Song-taek som styrer nå, antar jeg, sier Barbara Demick, korrespondent for den amerikanske storavisa Los Angeles Times, til NTB på telefon fra Kina.

Jang er gift med avdøde Kim Jong-ils søster og er dermed onkel til den utpekte etterfølgeren Kim Jong-un.

Norges ambassadør til Sør-Korea, Torbjørn Holte, mener det er for tidlig å si noe om hvilke politiske konsekvenser dødsfallet får.

- Det blir bare spekulasjoner. Men det blir spennende å se hva dette betyr for sekspartsforhandlingene om atomprogrammet til Nord-Korea, sier Holte.

(NTB)