Japan raser etter kidnappingene

I 30 år har de krevd å få svar på om Nord-Korea kidnappet dem. I går innrømmet president Kim Jong-il 12 kidnappinger. Men i Japan økte hatet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg føler ingen lettelse overhode, sier Tamotsu Chimura. Sønnen Yasushi forsvant med sin forlovede Fukie Hamamoto den 7. juli i 1978 mens de var på en strandrestaurant.

Selv om Yasushi er blant de fire som er bekreftet at fremdeles er i live, sier faren at mangelen på mer informasjon har gjort sorgen bare større, melder nyhetsbyrået AP.

- Det hadde nesten vært bedre å få vite at han var død, sier Chimura.

Japanske medier har reagert med sinne, sjokk og vantro på innrømmelsen fra den nordkoreanske presidenten.

- En vanskelig-å-tilgi brutal terrorist-stat, skriver avisa Mainichi Shimbun om Nord-Kore på lederplass. Kim Jong-Ils overraskende innrømmelse dominerer nyhetsbildet i Japan totalt i dag.

Kidnappet 13-åring på stranda

Megumi Yokota var 13 år og gikk i strandkanten i Japan. Hun ble et av 12 ofre for en kynisk nordkoreansk militærstrategi. De kidnappede japanerne skulle lære opp nordkoreanske spioner i japansk væremåte.

12 japanere skal ha blitt bortført av nordkoreanerne på 1970 og 80-tallet. Japanske myndigheter har siden forsvinningene krevd å få vite sannheten om bortføringene, men fram til i går har nordkoreanske myndigheter benektet ethvert kjennskap til sakene.

I går innrømmet den nordkoreanske presidenten Kim Jong-il for første gang at det var nordkorenaerne som sto bak 11 av kidnappingene. De bortførte japanerne skulle brukes i undervisningen av nordkoreanske spioner. Koreanerne trengte å lære seg japansk, og måten japanere oppfører seg på. De 12 japanerne ble en del av et kynisk militært spill.

Det var under det historiske toppmøtet mellom Japans statsminister Junichiro Koizumi og Jong-il innrømmelsene kom. President Kim beklaget kidnappingene på det sterkeste, og sa at de ansvarlige var blitt strengt straffet. Den japanske statsministeren skal ha blitt sjokkert over innrømmelsene, skriver BBC.

Spente familier

Toppmøtet mellom de to landene skal være et steg i å normalisere forholdet dem imellom. Familiene til de bortførte japanerne hadde håpet at de skulle få en avklaring på hva som faktisk hadde skjedd med de savnede familiemedlemmene. De så fram mot en gjenforening. Ikke alle fikk gode nyheter.

Åtte av de tolv bortførte japanerne er døde.

- Jeg hadde ventet å høre gode nyheter, men vi ble ekstremt skuffet over å høre at vår datter er død, sier Shigeru Yokota til BBC. Datteren hans Megumi var bare tretten år da hun ble bortført av en nordkoreansk ubåt mens hun gikk i strandkanten.

- Jeg vil vite hvorfor hun endte opp i Nord-Korea, og hvordan hun døde, sier Yokota. I går fikk de også vite at Megumi fødte en datter mens hun var i nordkoreansk fangenskap. Barnebarnet deres skal fortsatt være i live.

Kim Jong-il skal ha uttrykt sine dypeste beklagelser overfor den japanske statsministeren, men enkelte observatører mener normaliseringsprosessen kan få svært negative konsekvenser for Koizumi etter de nordkoreanske innrømmelsene.

  • Kim Jong-il innrømmet også at to japanere som forsvant i Europa ble kidnappet av nordkoreanere. Disse skal også være døde.
BORTFØRT: 13 år gamle Megumi Yokota (fra venstre) forsvfant på vei hjem fra skolen i 1977, 24 år gamle Rumiko Masumoto og 23 år gamle Shuichi Ichikawa forsvant i august 1978 etter at de hadde fortalt familien at de gikk ned til stranda for å se på solnedgangen.
DATTEREN ER DØD: Shigeru Yokotas datter, Megumi, ble kidnappet da hun var 13 år gammel. Under pressekonferansen i går brøt han sammen. Han fikk vite at datteren var død, men at han hadde et barnebarn i Nord-Korea.