Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Japan rystes av ny sak. I uthuset fant de et trebur

En 73 år gammel mann er mistenkt for å ha holdt sin egen sønn innestengt i et trebur i mer enn 20 år.

ARRESTERT: En 73 år gammel japansk mann skal ha innrømmet å ha holdt sønnen sin innestengt i et trebur i mer enn 20 år. Illustrasjonsfoto: Reuters / Issei Kato / NTB Scanpix
ARRESTERT: En 73 år gammel japansk mann skal ha innrømmet å ha holdt sønnen sin innestengt i et trebur i mer enn 20 år. Illustrasjonsfoto: Reuters / Issei Kato / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En 73 år gammel japansk mann fra byen Sanda er pågrepet av politiet mistenkt for å ha holdt sin egen sønn innestengt i et trebur i mer enn 20 år.

Han har selv forklart at han sperret sønnen inne fordi han hadde alvorlige psykiske problemer, og at han kunne bli voldelig. Det skriver Japan Times, og saken får massiv oppmerksomhet i Japan.

Innrømmelse

Sønnen, som nå har blitt 42 år gammel, har blitt tatt hånd om av helsemyndighetene etter at han ble oppdaget i januar.

Den lange tiden i buret, som målte én meter i høyde og et areal på mindre enn to kvadratmeter, har gitt sønnen bøyd rygg, men ellers skal det etter forholdene stå bra til med ham.

Foreløpig er 73-åringen bare siktet for å ha holdt sønnen innestengt i et kort periode i januar, men den eldre mannen har som nevnt selv innrømmet at dette har pågått over en langt lengre periode.

Oppdagelsen ble gjort da en kommunalt ansatt gjorde et besøk i mannens hjem i forbindelse med pleietilbudet for hans syke kone.

Han har også lagt til at han ga sønnen mat hver dag, og at sønnen fikk anledning til å bade annenhver dag. Buret sto i et lite uthus som var oppført på mannens eiendom.

Veide 19 kilo

Det er bare noen måneder siden en tilsvarende sak ble avdekket - også denne i Japan. Den gang ble en 33 år gammel kvinne funnet ihjelfrosset på et tre kvadratmeter stort rom i foreldrenes leilighet.

Foreldrene skal ha holdt datteren fanget i 15 år fordi også hun hadde en psykisk sykdom som gjorde henne voldelig. Det skrev Reuters i romjula.

Kvinnen var også ekstremt underernært da hun ble funnet. Hun skal bare ha fått mat én gang i døgnet og veide bare 19 kilo.

Foreldrene skal ha bygget det lille rommet spesifikt for å holde datteren innestengt. De installerte også en rekke sikkerhetskameraer for å holde oppsyn med henne, og det lille huset deres var omgitt av et to meter høyt gjerde for å hindre innsyn.

Paret ventet også fem dager fra 18. til 23. desember med å informere myndighetene om at datteren deres hadde gått bort.

Stigmatisering

I Japan er det fremdeles mye stigmatisering knyttet til personer med nedsatt funksjonsevne eller psykiske lidelser.

Mange skammer seg, og velger å ikke forholde seg til det. Japan Times trekker blant annet fram tilfeller der personer blir sendt på institusjoner bare basert på foreldrenes ønsker, og at dette i flere tilfeller er et brudd på menneskerettighetene.

De peker også på episoden fra juli 2016 der en tidligere ansatt tok seg inn på en slik institusjon og drepte 19 personer. 23 personer ble skadd i angrepet.

Da knivdesperadoen selv meldte seg til politiet sa han at han ville «utrydde alle funksjonshemmede» og at de skulle «forsvinne fra jordens overflate».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!