Japan rystet

Tallene er oppjustert til minst 17 døde og rundt 900 skadde etter jordskjelvet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Flere kraftige jordskjelv har rammet Japan det siste døgnet. Skjelvenes senter lå i det nordvestlige Japan omlag 200 km nord for Tokyo.

Nærmere 300.000 boliger har mistet strøm og telefon. Over 40.000 mennesker ble lørdag kveld evakuert fra sine hjem i påvente av etterskjelv.

15 drept

En 34 år gammel mann omkom da en vegg i hjemmet hans falt over ham. En 54-åring, samt en uidentifisert person er også drept etter at de fikk fallende steiner over seg. Det er meldt om minst 15 drepte og over 700 skadde så langt. De fleste har pådratt seg skader etter at gjenstander falt over dem. Skjelvet var så kraftig at det var vanskelig å stå oppreist.

Tokyo ristet

Hovedskjelvet er registrert til 6,8 på Richter skala, og Tokyos 13 millioner innbyggere merket rystelsene godt. Høye bygninger svaiet i flere minutter og det knaket i vegger.

Forrige helg var det også to kraftige skjelv som innbyggerne i Tokyo merket.

Nattens skjelv førte til at et høyhastighetstog sporet av, men ingen ble skadd i avsporingen. Likevel førte avsporingen til store forsinkelser på jernbanenettet.

Det er registrert rundt seks større etterskjelv, de to største målt til 5,9 og 6,2 på Richers skala.

Sikre bygninger

Japanske myndigheter har sørget for å bygge svært jordskjelvsikre bygninger. Lignende skjelv i andre deler av verden ville ført til omfattende skader og tap av menneskeliv. Likevel var det noen mindre bygninger og to tunneler som raste sammen i natt.

I natt samlet statsminister Junichiro Koizumi sin katastrofegruppe til å samles. De overvåker situasjonen fortløpende og kan iverksette tiltak om nødvendig.

PÅ ROTEROMMET:</B> Mange fikk sine hjem snudd opp ned på sekunder da skjelvet rammet dem. Her fra et hjem i Mitsuke, nord i Japan.
DREPT: Redningsarbeidere bærer Hana Sasaki ut av hans ødelagte hus, nordøst i jordskjelvrammede Tokyo.
I KØ:</B> Japanske passasjerer som skulle reise med hurtigtoget Shinkansen måtte få refundert billettene sine etter jordskjelvet.