Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Japan skal slippe ut radioaktiv damp

For å minske trykket i atomreaktor.

ØKENDE TRYKK: Trykket øker i reaktor numer 1. Det er imperativt at nedkjølingsanlegget fungerer for å hindre en katastrofe i Fukushima. Foto: AP Photo/Kyodo News/Scanpix
ØKENDE TRYKK: Trykket øker i reaktor numer 1. Det er imperativt at nedkjølingsanlegget fungerer for å hindre en katastrofe i Fukushima. Foto: AP Photo/Kyodo News/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nedkjølingsanlegget på kjernekraftverket Fukushima-Daiichi sviktet etter det kraftige jordskjelvet som rammet Japan i dag tidlig norsk tid.

I løpet av dagen har det vært rapportert at nedkjølingen fungerer igjen, men i en siste melding fra Tokyo Electric Power Co (TEPCO) heter det at trykket inne i reaktor 1 er iferd med å øke. Dette øker risikoen for et utslipp av radiaktivt materiale.

- Kan miste kontrollen Nyhetsbyrået AP melder at japanske myndigheter nå skal slippe ut radioaktiv damp for å minske trykket i reaktoren. Myndighetene opplyser at trykket er 2,1 ganger så stort som beregnet kapasitet.

- Dette gjør de for å forhindre en verre situasjon. Man slipper ut damp ut av en ventil for å minske trykket. Får man en ukontrollert trykkutblåsning vil det føre til en mye verre situasjon, sier daglig leder i Bellona og kjernefysiker Nils Bøhmer til Dagbladet.

- Det virker som det er en lekkasje i kjølekretsen. Det kan være relativt radioaktivt, men det virkelig radioaktive materialet er det brukte brenselet inne i reaktoren.

- Hva er det verste scenarioet som kan skje nå?

- Det er at man mister kontrollen over nedkjølingen og at man får en nedsmelting. I og med at det har vært så mye fram og tilbake, tror jeg ikke at man kan si at situasjonen er under kontroll, sier Bøhmer.

Mest alvorlige noensinne Japanske kjernekraftverk er bygget for å tåle jordskjelv og alle har minst ett aggregatsystem som sikkerhet for å sikre at nedkjølingen av anlegget ikke stopper opp. Hvis man ikke stadig pumper inn nytt vann for å kjøle ned kraftverket, vil man få en nedsmelting, noe som kan få katastrofale konsekvenser.

Ledelsen ved kjernekraftverket kan raskt skru av reaktoren, men det er altså ekstremt viktig at nedkjølingsanlegget fortsetter å fungere. De radiaktive stavene fortsetter å produsere varme lenge etter at selve kraftverket er skrudd av.

Japan skal slippe ut radioaktiv damp

- Hvis vannpumpene ikke fungerer vil det kunne føre til en svært alvorlig nedsmeltning og radioaktive utslipp, sa Nils Bøhmer, atomfysiker og daglig leder i Bellona, til Dagbladet tidligere i dag.

- Det som også kan skje er at selve geometrien i kjernen forandrer seg; det kan gå fra en sylinderform til å bli en klump. En ukontrollert kjernereaksjon kan deretter frigi store mengder energi på kort tid.

Dagens krisesituasjon er den mest alvorlige hendelsen noensinne ved et japansk kjernekraftverk.

USA hjelper Det internasjonale atomenergibyrået IAEA opplyser at atomkraftverket er stengt uten at det er oppdaget utslipp, skriver NTB. — IAEA jobber for å få ytterligere informasjon om situasjonen ved Fukushima Daiichi og andre kjernekraftverk, heter det i en uttalelse fra byrået. Utenriksminister i USA, Hillary Clinton, opplyser at US Air Force har fraktet reaktorkjølevann til Japan. Kjølevannet er «veldig rent» sammenlignet med «vanlig vann», opplyser kjernefysiker Bøhmer til Dagbladet.

Japan skal slippe ut radioaktiv damp
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling