Japan starter opp igjen atomreaktorer

Dette skjer året etter at titusenvis ble evakuert grunnet nedsmelting og lekkasje ved kraftverkene i Fukushima.

STARTER OPP: Japan starter opp igjen atomreaktorer i ett av landets viktigste industriområder til tross for stor folkelig skepsis etter atomulykken i fjor. Nedsmeltingen og lekkasjene ved kraftverkene i Fukushima førte til at radioaktive stoffer ble spredt utover et stort område, og titusenvis ble evakuert. Foto: TOM CURLEY / AP PHOTO / NTB SCANPIX
STARTER OPP: Japan starter opp igjen atomreaktorer i ett av landets viktigste industriområder til tross for stor folkelig skepsis etter atomulykken i fjor. Nedsmeltingen og lekkasjene ved kraftverkene i Fukushima førte til at radioaktive stoffer ble spredt utover et stort område, og titusenvis ble evakuert. Foto: TOM CURLEY / AP PHOTO / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Japan starter opp igjen atomreaktorer i ett av landets viktigste industriområder til tross for stor folkelig skepsis etter atomulykken i fjor, skriver NTB.

Statsminister Yoshihiko Noda har tillatt kraftselskapet Kansai å starte opp igjen to reaktorer ved atomkraftverket Oi vest i landet.

NTB skriver videre at guvernøren i Fukui-distriktet har fått forsikringer fra operatøren om at det ikke er noen fare knyttet til at reaktorene settes i drift igjen, og sier nå han er glad for beslutningen.

- Vi kom fram til en avtale for å sikre livsoppholdet og industrien i Kansai, sa guvernør Issei Nishikawa lørdag, samme dag som statsministeren ga ordre om gjenåpning.

Strømmangel? Den omstridte avgjørelsen skyldes frykt for at Japan vil oppleve mangel på strøm når været blir varmere de neste ukene og luftkjøleanleggene går for fullt. I så fall vil japansk industri kunne rammes, noe som igjen vil kunne skape trøbbel for Japans forsøk på å gjenreise økonomien etter jordskjelvet og tsunamien i mars i fjor.

Men mange japanere er skeptiske, og lørdag samlet om lag 500 mennesker seg utenfor boligen til statsminister Noda i Tokyo for å protestere mot avgjørelsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer