Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Japan stenger fabrikker i Kina etter helgens demonstrasjoner

USA ber Asias største økonomier roe gemyttene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere svære japanske selskaper har i dag stengt ned produksjonen ved mange av sine fabrikker i Kina, og ber sine japanske arbeidere holde seg innendørs. Blant de berørte selskapene er Panasonic og bilprodusentene Honda og Toyota, melder nyhetsbyrået Reuters. Panasonic mener anti-japanske demonstranter har angrepet en av deres fabrikker, og at de derfor vil holde fabrikken stengt til tirsdag.

Dette skjer etter helgens mange voldsomme anti-japanske demonstrasjoner i Kina.

Blir innendørs Selskapene advarer nå gjennom kinesiske medier at handelsavtaler kan stå i fare. Japanere i Kina føler seg også utrygge.

STENGT: Ikke bare japanske fabrikker er stengt i Kina. Her tar et kinesisk par bilder utenfor en stengt japanske restaurant i dag. Foto: Mark Ralston/ AFP/ NTB Scanpix.
STENGT: Ikke bare japanske fabrikker er stengt i Kina. Her tar et kinesisk par bilder utenfor en stengt japanske restaurant i dag. Foto: Mark Ralston/ AFP/ NTB Scanpix. Vis mer

- Jeg går ikke ut i dag, og jeg har spurt min kinesiske kjæreste om han kan være med meg hele dagen i morgen, sier den japanske studenten Sayo Morimoto.

- Det var så mange mennesker og jeg har aldri sett noe lignende. Det var veldig skummelt, sier Kayo Kubo

Forsvarsminister Leon Panetta  møter japans forsvarsminister Satoshi Morimoto i dag. Foto: Larry Downing/ Reuters/ NTB Scanpix.
Forsvarsminister Leon Panetta møter japans forsvarsminister Satoshi Morimoto i dag. Foto: Larry Downing/ Reuters/ NTB Scanpix. Vis mer

Kina og Japan handlet med hverandre for 1966 milliarder kroner i fjor. Nå krangler de over en gruppe ubebodde øyer i det østkinesiske hav. Striden om øygruppen, som heter Senkaku på japansk og Diaoyu på kinesisk, har lange historiske røtter og blusset opp igjen i sommer.

Tirsdag kunngjorde Japan at landet har kjøpt øygruppen i Øst-Kinahavet fra privatpersonen som eier den, noe Kina hadde advart Tokyo mot å gjøre. Fredag krysset to kinesiske patruljebåter inn i japansk farvann, ifølge Beijing for å begynne å håndheve loven, forsvare landets maritime interesser og overherredømme over øygruppen. I helgen var det også anti-japanske demonstrasjoner i minst elleve byer i Kina.

USA vil være upartisk Japans statsminister Yoshihiko Noda, har i dag møtt den amerikanske forsvarsministeren, Leon Panetta. Panetta utrykker at USA vil overholde sikkerhetsavtalen de har med Japan, men vil ikke velge side i konflikten om øyene.

ANGREP: Demonstranter forsøker å sparke inn glassvinduet til en japansk foretning under en av demonstrasjonene i går. I dag har flere japanske selskaper valgt å stenge fabrikker og butikker i Kina. Foto: Tyron Siu/ Reuters / NTB Scanpix.
ANGREP: Demonstranter forsøker å sparke inn glassvinduet til en japansk foretning under en av demonstrasjonene i går. I dag har flere japanske selskaper valgt å stenge fabrikker og butikker i Kina. Foto: Tyron Siu/ Reuters / NTB Scanpix. Vis mer

- Det er i alles interesse at Kina og Japan opprettholder et godt forhold, og unngår at denne situasjonen eskalerer, sa Panetta under sitt besøk i Tokyo.

Den japanske forsvarsministeren Koichiro Gemba sier i dag at han forsto på Panetta at sikkerhetsavtalen mellom Japan og USA også omhandler de omstridte øyene.

PROTEST I JAPAN: Også i Japan viser folket sterke meninger om øy-konflikten. Her på en T-banestasjon i Tokyo er en gruppe kled i t-skjorter med det påskrevne budskapet: "Vårt territorium, Senkaku-øyene." Foto: Toru Yamanaka/ AFP / NTB Scanpix.
PROTEST I JAPAN: Også i Japan viser folket sterke meninger om øy-konflikten. Her på en T-banestasjon i Tokyo er en gruppe kled i t-skjorter med det påskrevne budskapet: "Vårt territorium, Senkaku-øyene." Foto: Toru Yamanaka/ AFP / NTB Scanpix. Vis mer

- Jeg tok ikke opp dette spørsmålet direkte i dag, men det er en gjensidig forståelse mellom USA og Japan, at også øyene ligger under denne sikkerhetsavtalen, sier Gemba etter møtet med Panetta.

OMFATTENDE: En kinesisk demonstrant bruker tåregass i en demonstrasjon i Shenzhen. Foto: AP / NTB Scanpix
OMFATTENDE: En kinesisk demonstrant bruker tåregass i en demonstrasjon i Shenzhen. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media