UNDERLIG SKUE: Skip med japanske ytterliggående nasjonalister følges av skip fra Kinas kystvakt og skip fra Japans kystvakt ved noen ubebodde øyer nordøst for Taiwan. Japan kjøpte øyene av en privat person i fjor. Begge land gjør krav på dem. Foto: REUTERS / Scanpix / Kyodo
UNDERLIG SKUE: Skip med japanske ytterliggående nasjonalister følges av skip fra Kinas kystvakt og skip fra Japans kystvakt ved noen ubebodde øyer nordøst for Taiwan. Japan kjøpte øyene av en privat person i fjor. Begge land gjør krav på dem. Foto: REUTERS / Scanpix / KyodoVis mer

Japan truer med maktbruk mot Kina

Japans statsminister, Shinzo Abe, sier ingen kinesere skal få gå i land på noen omstridte øyer og truer med å bruke makt mot Kina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ei gruppe japanske ytterliggående nasjonalister har sendt ni skip til øyene som Japan kaller Senkaku og Kina kaller Diaoyu. Øyene ligger nordøst for Taiwan. Sammen med nasjonalistene er noen japanske lokale politikere og utenlandske journalister. Japans kystvakt har gitt skipene ordre om å fjerne seg fra farvannet.

Men Kina har sendt åtte skip til farvannet, og Japan kaller det en krenkelse av japansk farvann. De kinesiske skipene drev en slags katt-og-mus-lek med de japanske nasjonalistene. Japans kystvakt har sendt 13 skip for å følge med i hva som skjer.

Advarer
- Vi vil avvise ethvert forsøk på å trenge inn i vårt farvann eller på land. Det vil være naturlig for oss å utvise dem med makt hvis kineserne skulle gå i land, sa statsminister Shinzo Abe i det japanske parlamentet, melder nyhetsbyråene.

De ubebodde øyene ligger nær rike fiskefelt og muligvis finnes det rike gassfelt under havbunnen. Japan nasjonaliserte øyene ved å kjøpe dem fra en privat eier i fjor.

Dette er den mest omfattende grensekrenkelsen siden staten overtok øyene, sier det japanske utenriksdepartementet, som har levert «en skarp protest» til Kina, både i Beijing og i Tokyo.

Kina protesterer
Men Kina har også levert en skarp protest til Japan mot hva kineserne kaller «de japanske høyreorienterte aktivistenes ulovlige inntrenging».

I fjor gikk den samme gruppa, som kaller seg «Ganbare Nippon!», «Stå fast, Japan!», i land på ei av øyene og utløste protester mot Japan i Kina. Nå koker de samme følelsene opp igjen.

Pilegrimer
Kina refser også Japan for å hedre egne krigsforbrytere. I dag, tirsdag, dro minst 168 japanske parlamentarikere på pilegrimsferd til tempelet Yasukuni i Tokyo. Der ligger fjorten ledere som ble dømt for krigsforbrytelser av De Allierte etter Andre Verdenskrig sammen med andre krigsofre. Statsminister Abe ofret til de døde, men han dro ikke til tempelet. Det gjorde imidlertid visestatsminister Taro Aso og to andre statsråder i helga.

Kina kaller det «å fornekte Japans historie». Men også Sør-Korea, hvor bitre minner fra Japans okkupasjon fra 1910 til 1945 stikker dypt, svarer med sinne på hyllesten til krigsforbryterne. Utenriksministere avlyste et besøk til Japan.