Japan truer Nord Korea

Den demilitariserte nasjonen Japan truer med å angripe Nord Korea. I selvforsvar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nord Korea har gjort sitt beste for å provosere USA og det internasjonale atomenergibyrået, IAEA. I slutten av desmeber i fjor demonterte Nord Korea overvåkingsinstrumentene til IAEA, og kastet inspektørene ut av landet noen dager senere.

USA svarte på provokasjonene med å stanse landets oljeleveranser, og har også nektet å forhandle med nordkoreanerne. Det har vært spekulert i om provokasjonene fra Nord Korea er et desperat forsøk fra det lutfattige landet på å skaffe seg finansiell støtte fra amerikanerne.

CIA-sjef George Tenet advarte tidligere i uka om Nord Koreas langtrekkende raketter, og hevdet at rakettene kan nå USAs vestkyst. Som svar på tiltale fortalte Ri Kwang-hyok, en talsmann for regimet i Pyongyang, at Nord Korea hadde våpen som kunne nå «alt militært personell, og alle USAs militære kommandoer i hele verden».

Uttalelsen har fått japanerne til å reagere kraftig, og fredag advarte Japans forsvarsminister Shigeru Ishiba Nord Korea. Ifølge BBC sa Ishiba at Japan vurderer å angripe Nord Korea militært. Japanerne ser på dette som et selvforsvarsangrep.

Det er alt for sent å tenke på et angrep mens Nord Koreas raketter er på vei mot Japan, hevdet Ishiba, og sa at Japan heller vil være føre var.

Samtidig rapporterte IAEA Nord Korea inn for FNs sikkerhetsråd for brudd på ikke-spredningsavtalen for atomvåpen. IAEA mener Nord Korea har vært «kronisk i utakt» med avtalen siden 1993, og at landet bare er måneder unna å ha produsert nok plutonium til å framstille en kjernefysisk bombe.

Sjefen for IAEA, Mohammad ElBaradei, hevdet likevel at IAEA ikke ville anbefale noe annet enn en fredelig løsning på konflikten.

- Alle medlemmene har gjort det klart at det ikke er aktuelt å innføre sanksjoner, sier ElBaradei.

Ifølge BBC skal Washington ha lovet IAEA å ikke stramme grepet på Nord Korea ytterligere.

TRUER MED KRIG: Forsvarsminister Shigeru Ishiba truer med et føre-var-angrep på Nord Korea.