Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Japan: Trusselen fra Nord-Korea er på et nytt nivå

Japans statsminister Shinzo Abe reagerer kraftig etter at Nord-Korea fyrte av fire ballistiske missiler. Tre av dem landet i Japans økonomiske sone. 

FYRTE AV: Nord-Korea og diktator Kim Jong-Un, skal ha fyrt av fire ballistiske raketter natt til mandag. Foto:  AFP PHOTO / KCNA VIA KNS / STR
FYRTE AV: Nord-Korea og diktator Kim Jong-Un, skal ha fyrt av fire ballistiske raketter natt til mandag. Foto: AFP PHOTO / KCNA VIA KNS / STR Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Abe ble de fire rakettene avfyrt nesten samtidig klokka 7.36 mandag morgen, og tre av dem landet i havområde kontrollert av Japan. Det har bare skjedd én gang tidligere, og Japan ser på utskytingen er en alvorlig trussel.

– Dette viser tydelig at Nord-Korea er gått inn i en ny trusselfase, sa Abe til den japanske nasjonalforsamlingen mandag.

– Gjentatte utskytninger fra Nord-Korea er alvorlige, provoserende handlinger med hensyn til sikkerhet og bryter klart resolusjonene fra FNs sikkerhetsråd. Vi kan aldri tolerere dette.

Hastemøte

Rakettene skal ha hatt en rekkevidde på 1.000 kilometer, og det er dermed ikke snakk om interkontinentale missiler. De ble avfyrt fra området Tongchang-ri i provinsen Nord Pyongan, ifølge de sørkoreanske myndighetene. Fungerende president Hwang Kyo-ahn innkalte mandag til hastemøte i det nasjonale sikkerhetsrådet i Sør-Korea. Eksperter fra USA og Sør-Korea analyserer alle data for å kartlegge alle detaljer rundt missilene.

Sør-Korea mener rakettesten mandag er en motreaksjon til at Sør-Korea og USA begynte en større militærøvelse i forrige uke. Nord-Korea har omtalt dette som invasjonsøvelser. USA og Sør-Korea kaller det forsvarsøvelser, og disse skal pågå fram til april.

– Nå som de amerikanske imperialistene og de sørkoreanske marionettstyrkene igjen har igangsatt atomkrigsøvelser mot Nord-Korea på vår dørterskel vil vår hær svare med de tøffeste motreaksjoner, uttalte en talsperson for Nord-Korea til nyhetsbyrået KCNA før de siste utskytningene.

Fordømt

Avfyringen av missilene føyer seg inn rekken av flere testoppskytninger de siste månedene fra Nord-Koreas side. Det er under en måned siden FNs sikkerhetsråd enstemmig fordømte Nord-Koreas prøveoppskyting av en mellomdistanserakett. Også Kina, Nord-Koreas nære allierte, stemte for resolusjonen.

Nord-Korea virker ikke veldig påvirket av reaksjoner fra FN og har gang på gang gjort narr av seks vedtak fra Sikkerhetsrådet som har krevd umiddelbar stopp i missil- og rakettoppskytningen landet har gjennomført.

USAs president Donald Trump har omtalt Nord-Korea som «et stort, stort problem, og vi kommer til å håndtere det svært strengt».

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media