Japan uten klar politisk arvtaker

Etter at statsminister Ryutaro Hashimoto trakk seg, er Japan blitt ei skute uten kaptein - og uten førstestyrmann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Ingen peker seg ut som en naturlig arvtaker i et land som er midt i sin verste økonomiske krise etter 2. verdenskrig. Hashimotos Liberaldemokrater må finne en ny leder og statminister innen utgangen av juli, og det virker som de trenger all den tid de kan få.

Imens ber ledende økonomer i landet om fortgang i sakene, og sier selv den minste forsinkelse kan trekke Japan dypere ned i krisemyra. De økonomiske grepene må kobles fort.

Pest og kolera

Noen kandidater peker seg ut, men analytikere mener foreløpig at det nærmest blir snakk om et valg mellom pest og kolera. Den mest åpenbare kandidaten er nåværende utenriksminister Keizo Obuchi, som er kjent for å være moderat. Men han har heller ikke markert seg med noen klare, politiske linjer, og han skal visstnok mangle ethvert snev av karisma. I tillegg ble han i praksis stekt i det samme fettet som Hashimoto.

En aldrende outsider finnes i den tidligere sjefen for kabinettsekretariatet, 72 år gamle Seiroku Kajiyama. Han har markert seg sterkt de siste månedene ved å gå aggressivt inn for en raskest mulig konsolidering av landets banker, og er sett på som en god, gammeldags altmuligmann.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer