Japan uten klar politisk arvtaker

Etter at statsminister Ryutaro Hashimoto trakk seg, er Japan blitt ei skute uten kaptein - og uten førstestyrmann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingen peker seg ut som en naturlig arvtaker i et land som er midt i sin verste økonomiske krise etter 2. verdenskrig. Hashimotos Liberaldemokrater må finne en ny leder og statminister innen utgangen av juli, og det virker som de trenger all den tid de kan få.

Imens ber ledende økonomer i landet om fortgang i sakene, og sier selv den minste forsinkelse kan trekke Japan dypere ned i krisemyra. De økonomiske grepene må kobles fort.

Pest og kolera

Noen kandidater peker seg ut, men analytikere mener foreløpig at det nærmest blir snakk om et valg mellom pest og kolera. Den mest åpenbare kandidaten er nåværende utenriksminister Keizo Obuchi, som er kjent for å være moderat. Men han har heller ikke markert seg med noen klare, politiske linjer, og han skal visstnok mangle ethvert snev av karisma. I tillegg ble han i praksis stekt i det samme fettet som Hashimoto.

En aldrende outsider finnes i den tidligere sjefen for kabinettsekretariatet, 72 år gamle Seiroku Kajiyama. Han har markert seg sterkt de siste månedene ved å gå aggressivt inn for en raskest mulig konsolidering av landets banker, og er sett på som en god, gammeldags altmuligmann.

Men han har også foreslått å heve rentene, et trekk som får analytikere til å fryse på ryggen og beskrive scenariet som «den største politiske feilen gjort av en ledende industrinasjon siden 1931».

Blant outsiderne er den 78 år gamle tidligere statsministeren Kiichi Miyazawa, og tidligere partileder Yohei Kono. Sistnevnte har markert seg som Liberaldemokratenes eneste partileder som aldri ble statsminister.

En fiasko

Valgresultatet for Hashimotos Liberaldemokrater var ventet å bli dårlig, men ikke engang de mest pessimistiske meningsmålingene gikk lavt nok. Partiet forblir ved makten fordi de har stort flertall i det mektige underhuset, men helgens valg ble nærmest sett som en folkeavstemning for eller mot Hashimoto. Folket vendte tommelen ned for måten han har behandlet den økonomiske krisen på. De støttet innstrammingspolitikken han gikk til valg på, men likte ikke konsekvensene.

- Jeg tror ikke folk skjønte at det kunne koste dem jobbene deres, sier analytiker Pelham Smithers i ING Barings til nyhetsbyrået AFP.

For Hashimoto er det kanskje enda verre å svelge ekspertenes dom. De mener han styrte verdens nest største økonomi rett utfor stupet. Landet har nå den høyeste arbeidsledigheten noensinne, og konkursene er mange og brutale. Landets banker har misligholdte lån verdt flere kroner enn tellesystemet har tall.

- Alt er min feil, sa Hashimoto da han annonserte sin avgang.

Asias børser tok nyheten om valgnederlaget like dårlig som Hashimoto selv. Forskjellen var at de hentet seg inn igjen etter kun kort tid.

(NTB-AFP-Reuters)