NÆRE ALLIERTE: Hvert år holder USA og Japan den store felles militærøvelsen «Keen Sword» i nærheten av den omstridte øygruppa Senkaku / Diaoyu og Tiaoyutai, hvilket irriterer Kina kraftig. Her, fra øvelsen i 2010, fyller en amerikansk tanker drivstoff på to japanske krigsskip. I bakgrunnen hangarskipet USS «George Washington». Foto: US NAVY / AFP / NTB SCANPIX
NÆRE ALLIERTE: Hvert år holder USA og Japan den store felles militærøvelsen «Keen Sword» i nærheten av den omstridte øygruppa Senkaku / Diaoyu og Tiaoyutai, hvilket irriterer Kina kraftig. Her, fra øvelsen i 2010, fyller en amerikansk tanker drivstoff på to japanske krigsskip. I bakgrunnen hangarskipet USS «George Washington». Foto: US NAVY / AFP / NTB SCANPIXVis mer

Japan vil knytte seg nærmere militært til USA

Vil ha sin allierte i ryggen i tilfelle væpnet konflikt med Kina i striden om småøyer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Japan ønsker å knytte seg nærmere militært til USA for å stå imot presset fra sin mektige nabo Kina - spesielt med tanke på konflikten om ei gruppe småøyer i Øst-Kinahavet, skriver New York Times.

USA er fra før av, gjennom en forsvarsallianse med Japan, forpliktet til å komme sistnevnte til unnsetning i tilfelle militære trefninger med Kina. Nå ønsker Japan at deres allierte går et skritt lenger og åpent støtter deres krav på den omstridte øygruppa.

Til Washington Det er Japans utenriksminister Satoshi Morimoto som erklærer dette. I rene ord sier han at landet må revidere sin forsvarspakt med USA for å legge mer vekt på striden om øyene, som på japansk kalles Senkaku, men på kinesisk heter Diaoyu og Tiaoyutai, ifølge Japan Times.

- I lys av endringene i sikkerhetsklimaet vil jeg sette i gang en revisjon av den nåværende japansk-amerikanske alliansen, sier ministeren.

Morimoto sier han vil innlemme et scenario med militære trefninger med Kina i retningslinjene for hvordan de to allierte maktene skal samarbeide under en krise. Hans viseminister Akihisa Nagashima er sendt til Washington for å framføre ønsket.

Forrige gang Japan la fram et liknende ønske, var i 1997. Den gang skyldtes det frykten for militær konflikt med Nord-Korea.

- Situasjonen i Asia begrenser seg ikke til Koreahalvøya, understreker utenriksminister Morimoto.

Voldsomme opptøyer I september brøt det ut voldsomme opptøyer i Kina, da Japan nasjonaliserte øyene etter å ha overtatt dem fra en privatperson. Under de antijapanske demonstrasjonene ble japanske biler som Honda og Toyota brent.

Så vel Folkerepublikken Kina som Republikken Kina (Taiwan) mener øyene rettmessig er deres, og militære fartøy fra førstnevnte har i dag, for 21. dag på rad, seilt inn i det japanskkontrollerte farvannet rundt øyene, som er innlemmet i Okinawa prefektur (japansk administrativ enhet, red.anm.).

Ytterligere gnisninger skyldes den japansk-amerikanske militærøvelsen «Keen Sword» («Skarpt sverd»), som sysselsetter nærmere 50 000 personer på land, i lufta og til sjøs - bl.a. nær de omstridte øyene. Kina uttrykte mandag stor misnøye med at Japan holder øvelse sammen med «ekstraterritorielle makter».

Etter Japans nederlag i annen verdenskrig har den tidligere okkupasjonsmakten USA opprettholdt et synlig militært nærvær i landet, på samme måte som i Tyskland. For tida er nær 50 000 amerikanske militære stasjonert på ulike baser i øystaten; flertallet befinner seg på Okinawa, nær de omstridte øyene.

Tviler USAs utenriksminister Hillary Clinton bekreftet for to år siden at Senkaku / Diaoyu og Tiaoyutai omfattes av de amerikanske militære styrkenes forpliktelser. Japanske kritiske røster tviler imidlertid på at USA vil risikere en åpen militær konflikt med Kina over øyene - som i sannhetens navn for en stor del består av ugjestmilde klipper omgitt av et farvann fullt av haier.

Kina på sin side framholder at USA i praksis tok stilling i konflikten ta de i 1972 - uten å klarere spørsmålet med dem - overleverte den omstridte øygruppa til Japan sammen med Okinawa, etter okkupasjonen.

Det japanske framstøtet kan også ses som et forsøk fra den konservative regjeringen på å mildne forholdet mellom Tokyo og Washington, etter at den forrige venstreorienterte regjeringen stakk kjepper i hjulene for flyttingen av en amerikansk militærbase.

For øvrig har det innad i den amerikanske regjeringen uoffisielt ikke falt i god jord at en planlagt simulert landgang ble avlyst under øvelsen «Keen Sword» tidligere denne uka, for ikke å tirre Kina unødvendig; enkelte ser dette som et knefall for Kinas trusler.

PROVOKASJON: Et kinesisk og et japansk kystvaktfartøy møtes i farvannet utenfor den japanskkontrollerte øygruppa Senkaku / Diaoyu og Tiayoutai. 21 dager på rad har Kina sendt sine militære fartøy dit, som en åpenbar provokasjon. Foto: KYODO NEWS / AP / NTB SCANPIX
PROVOKASJON: Et kinesisk og et japansk kystvaktfartøy møtes i farvannet utenfor den japanskkontrollerte øygruppa Senkaku / Diaoyu og Tiayoutai. 21 dager på rad har Kina sendt sine militære fartøy dit, som en åpenbar provokasjon. Foto: KYODO NEWS / AP / NTB SCANPIX Vis mer