STORINDUSTRI: En hval blir partert og gjort klar til salg ved en japansk havn. The Times har avslørt omfattende korrupsjon bak den japanske hvalfangstpolitikken. Foto: AFP/Scanpix
STORINDUSTRI: En hval blir partert og gjort klar til salg ved en japansk havn. The Times har avslørt omfattende korrupsjon bak den japanske hvalfangstpolitikken. Foto: AFP/ScanpixVis mer

Japan ville kjøpe hvalstemmer med nødhjelp, sex og sprit

Kjemper mot forbudet mot kommersiell hvalfangst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): De korrupte hvalbyråkratene ante fred og ingen fare da de to «lobbyistene», betalt av «den sveitsiske filantropisten» doktor «Hans Kruber», minglet og snakket varmt om det europeiske fiskeriutviklingsfondet sveitseren ønsket støtte til.

Det byråkratene ikke visste, var at lobbyistene egentlig var forkledte journalister fra britiske The Times.

Og dermed kunne avisa rulle opp en gigantisk korrupsjonsskandale innen hvalfangstpolitikken.

Et reelt scenario: En representant fra Guinea blir kontaktet av en britisk lobbyist, som over en kopp kaffe på deres felles hotell i Barcelona kommer med et tilbud: Et forslag om å kjøpe Guineas stemme på det kommende møtet hos den Internasjonale hvalfangskommisjonen.

Ibrahima Sory Sylla, den guineanske utsendingen, skulle stemme slik lobbyisten ville mot en saftig bistandspakke fra Storbritannia til det lutfattige - og gjennomkorrupte - afrikanske landet.

Sory Sylla ringte fiskeriministeren, som slett ikke var negativ, men snarere inntok forhandlingsmodus: - Vi har dårlig tid, og må få til en løsning, sa ministeren.

Men dette var ikke det eneste ulovlige tilbudet Ibrahima Sory Sylla skulle motta rundt de tider.

For Japan var rett rundt hjørnet.

Vil gjøre som Norge Japan har ifølge The Times tilbudt penger til St Kitts og Nevis, Marshall-øyene, Kiribati, Grenada, Elfenbenskysten og Guinea, for at landene skal støtte Japan i hvalfangstforhandlingene.

Målet er at det 24 år lange forbudet mot kommersiell hvalfangst oppheves. Sammen med Island - og Norge - har Japan ifølge NRK drept 35 000 hvaler siden forbudet ble iverksatt.

KONTROVERSIELT: Et japansk hvalfangstskip henter inn en harpunert hval. Foto: AP/Greenpeace/Scanpix
KONTROVERSIELT: Et japansk hvalfangstskip henter inn en harpunert hval. Foto: AP/Greenpeace/Scanpix Vis mer

Medlemmene av IWC stemte i 1982 for å innføre totalforbud mot all kommersiell hvalfangst. Men Norge reserverte seg, og har fortsatt kommersiell fangst av vågehval - på tross av vårt medlemskap i IWC.

Norge har satt en egen kvote for vågehval innenfor «forsvarlige bærekraftige» rammer. Kvoten har variert mellom 300 og i overkant av 1000 hval hvert år. Vågehvalkvoten for 2010 er 1286 dyr.

Og Japan lobbyerer nå ulovlig for å få innføre fiskekvoter godkjent av IWC. Får japanerne 75 prosent av stemmene er de i mål - foreløpig anslås det at 38 av de 88 medlemslandene støtter Japan.

Endeløs luksus De seks landene ble tilbudt omkring 250 millioner kroner i nødhjelp over ti år, mot at de stemte for Japans forslag. Og i tillegg har de utsendte embetsmennene kunne nyte svært godt av forskjellige typer forpleining underveis.

For de korrupte diplomatene har avslørt i detalj hvordan japanerne har klappet dem medhårs:

Japan betalte ifølge Guineas Ibrahim Sory Sylla landets årlige medlemskontinent i IWC, på 80 000 norske kroner, og dekket landenes kostnader i forbindelse med IWC-møtene: alle måltider og godt drikke på topprestauranter, overnatting på hoteller i den ypperste luksus og fly tur/retur.

I tillegg har diplomatene fått opptil 300 dollar - 1800 kroner - i daglige «lommepenger».

Den årlige gjennomsnittslønnen i Guinea er til sammenligning 6000 kroner - i året.

- Hvorfor ikke? Men selv med businessklassefly, dyre middager og luksushotell er ett behov utelatt, og Japan skal ifølge diplomatene også ha betalt for kvinnelig selskap under diplomatenes besøk i Japan.

«De ordnet villige damer til oss. Det begynte med massasje - også spør de om du ikke er ensom, om du ikke vil ha selskap», forklarer en diplomat.

DELIKATESSE: Hvalsashimi. Foto: AFP/Scanpix
DELIKATESSE: Hvalsashimi. Foto: AFP/Scanpix Vis mer

Japan avviser anklagene på det sterkeste, og sier de aldri har betalt penger for at noen skal stemme slik landet vil. Hvalfangst har lange tradisjoner i Japan, og hvalsashimi er bare en delikatesse som produseres av det kontroversielle kjøttet.

Men diplomatene er klare:

Michael Bootii, assisterende fiskeriminister op Kiribati, sier eksempelvis at Japan både har dekket reise, opphold og andre kostnader for landet på IWC-møter.

Og Tuvalus IWC-delegat, Panapasi Nelsone, spør rett ut: - Hvis du vil at vi skal stemme på deg, må du hjelpe oss å reise til det møtet hvor stemmene skal avgis.

PROTESTER: Den japanske hvalfangstlinja er diskutert, også innad i Japan. Foto: AP/Scanpix
PROTESTER: Den japanske hvalfangstlinja er diskutert, også innad i Japan. Foto: AP/Scanpix Vis mer