Japans forsvarsminister beklager atombombe-uttalelser

I hardt vær i går etter å ha uttalt at bombene ikke kunne unngås.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Japans forsvarsminister Fumio Kyuma mottok massiv kritikk fra pårørende etter at han uttalte i går at atombombene under andre verdenskrig ikke var til å unngå. Søndag gikk han ut med en unnskyldning overfor de mange som reagerte, skriver nyhetsbyrået AP.

- Jeg beklager hvis kommentarene mine ga inntrykk av at jeg ikke har respekt for ofrene. Jeg vil avstå fra å komme med slike kommentarer igjen, uttalte forsvarsministeren på en pressekonferanse i dag, ifølge japanske Kyodo News.

Pressekonferansen kan tolkes som et forsøk på å begrense skadene etter uttalelsene, som kommer bare en måned før det kommende parlamentsvalget.

I talen lørdag uttalte Kyuma at han forstår at bombene avsluttet andre verdenskrig, og at han tror bombeangrepet ikke var til å unngå. Etter at de første reaksjonene kom, protesterte forsvarsministeren og følte seg feilsitert.

Opposisjonspartiene var snart ute for å kreve forsvarsministerens avgang. Terumi Tanaka, generalsekretær i en gruppe for overlevende etter atombomben, var en annen av dem som var svært opprørt over uttalelsene.

- Uttalelsene er ikke noe annet enn fornærmelse, var kommentaren fra Tanaka.

Tabben kommer mens statsminister Shinzo Abes skandalebefengte regjering strever med å få støtte fra velgerne før parlamentsvalget 19. juli i år.

I HARDT VÆR: Japans forsvarsminister Fumio Kyuma måtte i en pressekonferanse i dag forklare seg etter gårsdagens uttalelser om at atombombene under andre verdenskrig ikke var til å unngå. Her på en pressekonferanse i januar. Foto: TORU YAMANAKA/AFP/SCANPIX
I HARDT VÆR: Japans forsvarsminister Fumio Kyuma måtte i en pressekonferanse i dag forklare seg etter gårsdagens uttalelser om at atombombene under andre verdenskrig ikke var til å unngå. Her på en pressekonferanse i januar. Foto: TORU YAMANAKA/AFP/SCANPIX Vis mer