Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Japans keiser abdiserer 30. april 2019

Japans keiser Akihito vil abdisere 30. april 2019, bekrefter statsminister Shinzo Abe. Det blir den første keiseren som går av på 200 år.

ABDISERER: Japans keiser Akihito skal abdisere i 2019. Foto: EPA/IMPERIAL HOUSEHOLD AGENCY / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES
ABDISERER: Japans keiser Akihito skal abdisere i 2019. Foto: EPA/IMPERIAL HOUSEHOLD AGENCY / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Akihito vil være 85 år når han abdiserer. Keiseren har slitt med helseproblemer de siste årene.

I juni godkjente parlamentet i Japan en engangsregel som åpner for abdikasjon innen tre år, kun for Akihito.

I oktober skrev japanske medier at keiseren ville abdisere i mars og kronprinsen tiltre 1. april, men nå bekrefter Abe at Akihitos eldste sønn, 57 år gamle kronprins Naruhito, vil tiltre som keiser 1. mai 2019.

Akihito sjokkerte innbyggerne i landet i fjor da han signaliserte at han ønsket å tre tilbake etter nesten 30 år som monark i landet. Keiseren har blitt behandlet for prostatakreft og har vært gjennom en hjerteoperasjon, og det er hans helseproblemer og alder som er bakgrunnen for hans ønske om å tre tilbake.

Den populære keiserens ønske viste seg å bli en utfordring, ettersom det ikke fantes en lov i Japan som regulerer hvordan en keiser trekker seg tilbake. Det har blitt regnet som en jobb for livet.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!