Japans økonomi i fritt fall

BNP krympet med 4 prosent første kvartal i år

BEKYMRET: Japans statsminister Taro Aso har god grunn til å se bekymret ut. Japans økonomi er i fritt fall, og første kvartal i år sank økonomien med rekordstore 4 prosent. Foto: REUTERS/ Yuriko Nakao /SCANPIX
BEKYMRET: Japans statsminister Taro Aso har god grunn til å se bekymret ut. Japans økonomi er i fritt fall, og første kvartal i år sank økonomien med rekordstore 4 prosent. Foto: REUTERS/ Yuriko Nakao /SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

I de første tre månedene i år opplevde den japanske økonomien sitt største fall siden man begynte med like registreringer i 1955, ifølge offisielle tall.

Det japanske bruttonasjonalproduktet krympet med 4 prosent i første kvartal i år, sammenlignet med kvartalet før.

Japans økonomi er i stor grad basert på eksport og er blitt hardt rammet av den globale økonomiske krisen.

Men alt ser ikke helsvart ut. Eksportmarkedet tok seg ørlite opp i mars, og flere analytikere spår en moderat vekst i økonomien de kommende månedene, melder BBC.

Kjøper færre biler

Tallene fra japanske myndigheter viser at nedgangen i det japanske BNP første kvartal i år var den fjerde kvartalsnedgangen på rad.

Siste kvartal i fjor sank økonomien med 3,8 prosent.

Eksporten av japanske varer sank med 26 prosent i første kvartal i år, og det skyldes først og fremst at folk i verden kjøper færre japanske biler og elektroniske varer.

- Svekkelsen i bedriftssektoren sprer seg gradvis til husholdningene, sa statsminister Taro Aso nylig under en budsjetthøring i nasjonalforsamlingen.

- Situasjonen er svært alvorlig, og vi må komme med gode mottiltak, sa han.

Panikk

Investeringer i fabrikker og utstyr falt med 10,4 prosent første kvartal, et tegn på at selskaper og bedrifter gjør det de kan for å redusere utgiftene sine. I samme periode krympet forbruket med 1,1 prosent.

- Spareraten har steget, og det bidrar til å forverre resesjonen, sier Richard Jerram, sjeføkonom ved Macquarie Securities i Tokyo til BBC.

- Det virker som om folk har fått panikk for jobbsikkerheten sin i en grad vi ikke har sett tidligere, sier han.

(NTB)