Japans prinsesse gravid

Mangelen på en tronarving har vært det store samtaleemnet i Japan. I dag fikk de kanskje nyheten de har ventet på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter åtte års ekteskap er kronprinsesse Masako gravid. Statsministeren gratulerte umiddelbart, og TV-kanalene overførte direkte da det ble offisielt at prinsessen er gravid.

- Det er strålende nyheter. Jeg er glad på deres vegne, sier Takako Nakanishi til nyhetsbyrået AP. Han tok seg en pause like ved palasset, og sier at han har ventet lenge på denne nyheten.

Japanerne har vært bekymret for mangelen på arving i keiserfamilien. Bare menn kan arve tronen, og nå er det lenge siden det har vært født en gutt i keiserpalasset.

Folket har sympati med den 37 år gamle kronprinsessen Masako. De forstår at det må hvile et enormt press på henne for å føde en gutt.

Statsminister Junichiro Koizumi uttalte forrige uke at deres parti vil undersøke om det er mulig å endre loven slik at kvinner også kan arve tronen. I dag sa han at han håpet på en velskapt baby.

Dersom Masako har en gutt i magen, vil han arve tronen etter sin far kronprins Naruhito. Han er eldste sønn til keiser Akihito og keiserinne Michiko.

Dagens offisielle melding fra hoffet, om at Masako var gravid, kom likevel ikke som noen stor overraskelse. For en måned siden annonserte hoffet at Masako viste tegn til å være gravid.

Men tausheten fra slottet den siste måneden har vært en delikat sak for den japanske pressen. For to år siden spekulerte de offentlig rundt en mulig graviditet. Spekulasjonene var bygget på at Masako så gravid ut under en offentlig opptreden. Men presseomtalen førte til at keiserfamilien måtte rykke ut og fortelle at Masako hadde hatt en ufrivillig abort.

Nå opplyser keiserfamilien at Masako venter barn i november eller desember, og japanerne gleder seg allerede.

<B>GRAVID:</B> Den japanske prinsessa er gravid. Nå håper alle på at det blir en gutt. Japanske loven krever at en gutt skal arver tronen.