Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Japans statsminster skjelte ut Fukushima-sjefen

- Dette er ikke tiden for dilldall. Gjør det raskt - hva som enn må til.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er ikke bare radioaktiv stråling som lekker fra Fukushima, men også stadig flere detaljer om atomkrisa som oppsto etter jordskjelvet og tsunamien som rammet Japan 11. mars.

Seint mandag kveld japansk tid publiserte TEPCO, det statlige energiselskapet som eier Fukushima-kraftverket, 2000 dokumenter som gir helt ny informasjon om de første timene etter at strømmen forsvant fra atomkraftverket.

Dokumentene avslører at det tok svært lang tid før TEPCO og japanske myndigheter forsto alvoret i situasjonen. Og mest alvorlig: Det er nå klart at reaktor 1 hadde en delvis nedsmelting allerede den første dagen. Hele den første uka gikk det spekulasjoner om det hadde vært en nedsmelting i en av reaktorene, men TEPCO visste sannsynligvis allerede etter den første dagen at de kjempet med ryggen mot veggen.

The Wall Street Journal har lest dokumentene og intervjuet en rekke kilder med kjennskap til krisa.

Nedsmelting første dagen Reaktorene er helt avhengig av nedkjøling for å hindre nedsmelting. Da tsunamien kom og ødela dieselaggregatene, ødela den også batteriene som er det siste forsvarsverket til kraftverket. Batteriene er ment å vare i åtte timer, som skal gi et vindu der man kan finne en annen strømkilde.

Dette var imidlertid TEPCO ikke klar over. Brenselsstavene i reaktor 1 fikk dermed smelte delvis ned og muligens lage et hull i den innerste inneslutningen.

Da TEPCO tilslutt forsto situasjonen, ble det slått nasjonal krisealarm. Fredag kveld lokal tid ønsket ingeniørene ved kraftverket å lufte ut reaktor 1 for å hindre en mulig eksplosjon. Men TEPCO satt på gjerdet gjennom hele natta.

Tidlig lørdag morgen fløy statsminister Naoto Kan inn til Fukushima for å møte sjefene for kraftverket. En arbeider brukte en geigerteller for å måle strålingen statsministern var utsatt for.

- Wow! Du er utsatt for veldig høy stråling, skal arbeideren ha sagt.

Naoto Kan møtte Sakae Muto, sjef for atomkraftverkene i TEPCO, og Masao Yoshida, sjef for Fukushima-kraftverket.

- Gjør hva enn som må til Sakae Muto fortalte statsministeren at den radioaktive strålingen var så høy at de ikke ønsket å sende inn en arbeider for å manuelt lette på trykket i reaktoren. Muto sa at de ønsket å vente i minst fire timer til, før de ville gå i gang med å slippe ut den radioaktive dampen for å hindre en eksplosjon.

- Det er tøft å skaffe nok folk til å gjøre jobben, sa Muto til Kan, ifølge en kilde nær statsministeren.

Dette fikk statsministeren til å eksplodere:

- Dette er ikke tiden for dilldall. Gjør det raskt, hva enn som må til, skrek statsminster Kan til Muto.

- UNNSKYLD: Statsminister Naoto Kan bukker foran pressen og det japanske folk for å beklage Fukushima-krisa. Kan nekter å motta lønn til situasjonen ved Fukushima-kraftverket er trygg. Foto: AFP PHOTO / Yoshikazu TSUNO / Scanpix
- UNNSKYLD: Statsminister Naoto Kan bukker foran pressen og det japanske folk for å beklage Fukushima-krisa. Kan nekter å motta lønn til situasjonen ved Fukushima-kraftverket er trygg. Foto: AFP PHOTO / Yoshikazu TSUNO / Scanpix Vis mer

Vanligvis kan man lufte ut reaktoren fra kontrollrommet, men på grunn av strømbruddet måtte det gjøres manuelt.

Lederen for skiftet bestemte at det var hans oppgave. «La meg gjøre det», skal han ha sagt.

Skiftlederen tok på seg fullt verneutstyr og oksygentank, men til tross for utstyret ble han utsatt for radioaktiv stråling på 106,3 millisivert. Det er like mye stråling et menneske under normale omstendigheter blir utsatt for gjennom 100 år.

Utluftingen skjedde tilslutt over sju timer etter at ingeniørene først foreslo det.

Publiserte video Men tabbene fra TEPCO begynte ikke der. Det viser seg også at arbeiderne stengte ned et nedkjølingsanlegg som ikke går på strøm i løpet av den timen det gikk mellom jordskjelvet og tsunamien. Da tsunamien kom og ødela dieselaggregatene og batteriene, fikk man ikke startet det igjen.

Dette skal være en av hovedgrunnene til at reaktor 1 fikk en delvis nedsmelting.

Desperasjonen var så sterk blant arbeiderne den første natta at de tok ut batterier fra biler som var skylt opp på anleggsområdet av tsunamien, for å få tak i strøm.

I går publiserte TEPCO også den hittil lengste og mest detaljerte videoen av Fukushima-anlegget (se øverst i denne saken). Videoen, som ble tatt opp 6. mai, viser de massive ødeleggelsene kraftverket ble utsatt for.

Videoen viser imidlertid ikke de nedsmeltede brenselsstavene, de tusenvis av tonnene med radioaktivt vann som fyller kjellerne i reaktorene eller hullene i inneslutningene.

Osha Gray Davidson, journalist i Forbes, varsler at han kommer med ny informasjon om dagens situasjon. Han skriver videre at situasjonen kan bli «langt verre, før den blir bedre».

FIKK BESKJED: Sakae Muto ønsket ikke å sende arbeidere inn i reaktorene for å lette på trykket, men fikk klar beskjed fra statsminister Kan om at man måtte gjøre alt som gjøres kan for å løse krisa. Foto: AFP PHOTO / KAZUHIRO NOGI / SCANPIX
FIKK BESKJED: Sakae Muto ønsket ikke å sende arbeidere inn i reaktorene for å lette på trykket, men fikk klar beskjed fra statsminister Kan om at man måtte gjøre alt som gjøres kan for å løse krisa. Foto: AFP PHOTO / KAZUHIRO NOGI / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media