Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Arbeidsmarkedet i Japan

Japansk arbeider fikk straff for å ha gått til lunsj tre minutter for tidlig

Lederen kalte inn til pressekonferanse, og bukket for å be om unnskyldning.

JOBBER SEG IHJEL: Stadig flere japanere jobber seg rett og slett ihjel. Her sitter en mann ved t-banestasjonen i Tokyo og sover. Foto: AFP / NTB scanpix
JOBBER SEG IHJEL: Stadig flere japanere jobber seg rett og slett ihjel. Her sitter en mann ved t-banestasjonen i Tokyo og sover. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En 64 år gammel ansatt ved vannverket i den japanske byen Kobe har fått refs av sjefen etter at han forlot arbeidsplassen tre minutter for tidlig i en lunsjpause, for å gå ut og kjøpe mat.

«Svært skuffende»

Lederen for vannverket fant ved nærmere undersøkelse ut at arbeideren hadde forlatt arbeidplassen noen minutter for tidlig ved 26 anledninger de siste sju månedene, og anså situasjonen som så alvorlig at han sammen med ledergruppa kalte inn til en pressekonferanse.

I konferansen skal lederen ha omtalt mannens handlinger som «svært skuffende», og blant annet ha bukket i unnskyldning på vegne av vannverket, melder The Guardian.

- En lunsjpause varer fra klokka tolv om formiddagen, til klokka ett. Han forlot arbeidsplassen før pausen begynte, forklarer en talsperson for vannverket til AFP.

Nå har lederen for vannverket lagt sammen den tiden han har vært borte fra arbeidsplassen, og trukket arbeideren en halv dag i lønn.

Krevende arbeidstider

Arbeidsmarkedet i Japan er allerede kjent for å være krevende, og landet sliter med en økning av folk som dør av «karoshi», det japanske begrepet for såkalt overarbeid.

Artikkelen fortsetter under videoen.

REAKSJONER: Denne reklamen ble for mye for japanske TV-seere. Vis mer

I forrige måned ble det vedtatt en lov i Japan som hindrer folk i å jobbe mer enn 100 timer overtid per måned.

Dette kom som en reaksjon da Matsuri Takahashi, en 24 år gammel kvinne som jobbet for reklamebyrået Dentsu, begikk selvmord i 2015 etter å ha blitt tvunget til å jobbe mer enn 100 timer overtid hver måned.

Tall fra 2015 viser at mer enn 2000 familier søkte om erstatning som følge av at en av deres kjære døde av hjertesvikt, hjerneslag eller selvmord etter å ha jobbet for mye. Det første kjente tilfellet av «karoshi» forekom ifølge International Journal of Health Services i 1969.

Japanerne jobber voldsomt mye, målt i en norsk målestokk. Mens en vanlig arbeidsuke i Norge ligger på 37,5 timer, kan en vanlig japansk arbeidsuke ligge et sted mellom 60 og 70 timer.