INNRØMMER JUKS:  Mitsubishi-forhandler i Poway, California. Foto: Mike Blakem Reuters/NTB Scanpix.
INNRØMMER JUKS: Mitsubishi-forhandler i Poway, California. Foto: Mike Blakem Reuters/NTB Scanpix.Vis mer

Japansk bilgigant innrømmer juks med utslipp

600 000 Mitsubishi- og Nissan-modeller. Verste aksjefall på 12 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den japanske bilprodusenten Mitsubishi innrømmer å ha jukset med tester for å presentere et kunstig lavt drivstofforbruk.

Rundt 600.000 biler er omfattet av jukset, opplyste selskapet på en pressekonferanse i Tokyo onsdag formiddag norsk tid.  I tillegg til egne biler, omfatter jukset også modeller som er produsert for Nissan.

Flere medier hadde plukket opp nyheten i forkant av pressekonferansen, noe som førte til at Mitsubishi-aksjen stupte 15 prosent på børsen til 733 yen- det største fallet på en dag siden 2004, ifølge Bloomberg News

De asiatiske bilprodusentene Kia og Hyundai har tidligere måttet betale milliarder av kroner til amerikanske myndigheter for å ha overdrevet sine bilers drivstofføkonomi.

I fjor innrømmet den tyske bilprodusenten Volkswagen å ha installert en programvare i dieselbiler som gjorde at de viste feilaktig lave NOx-utslipp i testsituasjoner. Programvaren var installert på 11 millioner biler.

 SJEFENS REDEGJØRELSE:  Mitsubishi-konsernets styreleder Tetsuro Aikawa på pressekonferansen i Tokyo onsdag formiddag. Foto: Toru Hanai, Reuters/NTB Scanpix.
SJEFENS REDEGJØRELSE: Mitsubishi-konsernets styreleder Tetsuro Aikawa på pressekonferansen i Tokyo onsdag formiddag. Foto: Toru Hanai, Reuters/NTB Scanpix. Vis mer

Det var den japanske kringkasteren NHK som først fortalte om utslippsjukset.

Mange aksjonærer har fryktet at selskapet kan være innblandet i en lignende skandale som utslippsjukset i Volkswagen.

Den tyske bilgiganten har innrømmet å ha «lurt» måleinstrumentene for å komme under grensen for «rene» biler i USA. 

(NTB-AFP).

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram