Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Japansk influensa­medisin «effektiv» mot corona

... men den er ikke godkjent i Norge. Det får norsk lege til å reagere.

HEVDER INFLUENSAMEDISIN VIRKER: En japansk medisin har hatt positiv effekt ved testing på coronapasienter, ifølge japanske helsemyndigheter Foto: Illustrasjon/Shutterstock
HEVDER INFLUENSAMEDISIN VIRKER: En japansk medisin har hatt positiv effekt ved testing på coronapasienter, ifølge japanske helsemyndigheter Foto: Illustrasjon/Shutterstock Vis mer

I Kina og Japan skal et legemiddel, som vanligvis brukes mot influensa, ha vist seg å være effektivt på pasienter med coronaviruset, skriver The Guardian.

Zhang Xinmin, leder ved Kinas nasjonale senter for bioteknologiutvikling, hevder at favipiravir, kjent som Avigan, har hatt positive resultater på coronapasienter i Kina. Der er medisinen testet på 340 pasienter.

REAGERER: Lege Peter Dvergsdal ved Fornebu Legesenter har brukt den japanske medisinen i behandling i tre år. Foto: Privat
REAGERER: Lege Peter Dvergsdal ved Fornebu Legesenter har brukt den japanske medisinen i behandling i tre år. Foto: Privat Vis mer

- Den er helt tydelig effektiv i behandling, sa Zhang Xinmin om medisinen tirsdag.

I den kinesiske byen Shenzhen ble flere pasienter behandlet med medisinen. Pasientene testet negativt for coronaviruset gjennomsnittlig fire dager etter de fikk medisinen, skriver Japans nasjonale kringkastingsselskap NHK.

Til sammenlikning tok det i gjennomsnitt elleve dager for pasienter som ikke fikk medisinen, å teste negativt, skriver NHK. Lungekapasiteten til ca. 91 prosent av de testede pasientene, skal også ha blitt bedre.

COVID-19: Dette er symptomene for coronaviruset, som siden desember 2019 har spredt seg fra Kina og ut til hele verden. Utbruddet er kategorisert som en pandemi. KILDER: WHO, FHI, NHI og Helsenorge.no STILLFOTO: NTB Scanpix. VIDEO: Endre Vellene. Vis mer

Brukes i studier

Leger i Japan bruker nå medisinen i kliniske studier i forbindelse med coronaviruset. De gir medisinen til pasienter med milde til moderate symptomer, i håp om at det skal ta knekken på viruset.

Resultatene skal være gode, men kilder fra det japanske helsedepartementet understreker også at medisinen ikke er like effektiv på pasienter med mer alvorlige symptomer.

- Vi har gitt Avigan til 70-80 mennesker, men det virker ikke som at det har samme effekt når viruset allerede har utviklet seg, sier kilden til den japanske avisa Mainichi Shimbun.

Den japanske medisinen er lovlig å bruke i land som Japan og Kina, men for at det kan brukes som coronamedisin, må myndighetene godkjenne dette.

Mainichi skriver at det er mulig at japanske myndigheter allerede i mai kan godkjenne Avigan som regulært preparat for Covid-19.

Ikke godkjent i Norge

Men «tydelig effekt» eller ikke - Avigan er ikke godkjent i Norge.

- I 97 prosent av tilfellene som er testet, virker Avigan på luftveisvirus. Det betyr at det teoretisk sett kan virke mot corona også, sier lege Peter Dvergsdal til Dagbladet.

Dvergsdal har selv brukt Avigan i behandling i tre år, men nå får han ikke lenger tillatelse av Statens legemiddelverk til å bestille preparatet.

- Skjønte tidlig at dette kunne virke

Lege Peter Dvergsdal ved Fornebu legesenter i Oslo, har lang erfaring med Avigan, og mener Norge nå må våkne opp og godkjenne medisinen.

- Jeg skjønte tidlig at dette kunne virke mot corona. Avigan er effektivt på såkalte RNA-virus, og corona er et slikt virus, sier Dvergsdal.

Legen har gitt medisinen til over 100 pasienter med luftveissymptomer og feber.

- Min erfaring er at pasientene er bedre innen fem dager. De fleste oppgir at feberen gir seg allerede etter en dag.

Dvergsdal støtter påstandene om at medikamentet ikke fungerer på alvorlig syke:

- En av grunnene til at Avigan ikke er godkjent, er at det er blitt testet på allerede alvorlig syke. Da er lungene allerede ødelagt og medisinen har liten virkning. Avigan rydder ikke ut virus, men stopper veksten av virus, forklarer Dvergsdal.

Frykten for bivirkninger er en annen grunn til at medikamentet ikke er brukt i flere land, men Dvergsdal hevder at Avigan har ingen, eller få bivirkninger.

- De eneste kjente bivirkningene er placebo, altså ingen, hevder han.

Dvergsdal håper nå at Avigan blir godkjent, og har sjekket med leverandøren i Japan, som sier at de på få dager kan levere medisin til Norge om legemiddelverket og politikerne sier ja.

Det japanske selskapet Fujifilm Toyama Chemikal, som utviklet medisinen i 2014, har ikke kommentert påstandene om at den hjelper mot coronaviruset.

- Vet ikke om det er noen effekt

Legemiddelverket i Norge sier at de er kjent med at det foregår åtte kliniske studier der man undersøker effekten av Avigan ved COVID-19 infeksjon.

- Men det er foreløpig ikke publisert resultat fra noen av disse studiene i vitenskapelige tidsskrift, sier Sigurd Hortemo, overlege ved Statens legemiddelverk til Dagbladet.

- Vi har sett noen pressemeldinger som sier at studiene viser god effekt, men det er umulig for oss å vurdere siden resultatene ikke er publisert i vitenskapelige tidsskrift. Sånn sett vet vi heller ikke om medisinen har effekt i det hele tatt.

Hortemo sier at nye medisiner blir godkjent gjennom en felles europeisk ordning, der man blant annet seg på den dokumenterte effekten av medisinen, bivirkningene og balansen mellom nytte og risiko.

- Om et legemiddel er godkjent i et annet land, kan norske leger søke om å bruke legemiddelet i Norge. Da søker man om et godkjenningsfritak. Legemiddelverket har tidligere innvilget slike søknader fra Dvergsdal, og skulle han ha mer igjen av medisinen er det opp til legens vurdering om han bør bruke denne.

Dersom resultatene av de studiene som foregår viser av Avigan er effektiv behandling ved COVID-19-infeksjon, vil Legemiddelverket selvsagt vurdere slik bruk i Norge.

- Foreløpig mener vi utprøvende behandling ved COVID-19-infeksjon bør foregå på sykehus. Og stiller oss derfor åpne til kontrollert bruk av medisinen på sykehus og i studier, sier Hortemo.Hele Norges coronakart