Japansk kollaps kan knekke USA

NEW YORK (Dagbladet): Med et lånebehov på mange milliarder dollar om dagen fra det japanske pengemarkedet, frykter USA at Asias største økonomi skal bryte sammen. Ingen vet hva som da vil skje i amerikansk økonomi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Foreløpig er økonomien strålende, med lav inflasjon, lav arbeidsløshet og lav rente. Men denne veksten er basert på milliardlån. Kapitalen kommer for det meste fra Japan, som ikke har utenlandsgjeld, men som skjelver fordi landets finansinstitusjoner er belastet med svake lån på det innenlandske markedet.

I går offentliggjorde den japanske finansministeren en redningsplan for de vaklende finansinstitusjonene pålydende svimlende 540 milliarder norske kroner.

Japan er problemet

I vurderingene til amerikanske finanseksperter er Japan den dominobrikken som ikke må gå over ende. Den japanske økonomien er dobbelt så stor som hele resten av Asias til sammen. Det er avgjørende i arbeidet for å hindre et sammenbrudd med globale konsekvenser at Japans økonomi kommer på fote igjen.

Japan er også verdens største kreditor etter mange år med utlån, særlig til USA. Kritikken fra internasjonale finansfolk er knusende. William Overholt, som er en av direktørene i Bankers Trust Co. i Hongkong, kaller i New York Times den japanske statsministeren Ryutaro Hashimoto for «Herbert Hoover Hashimoto», med en henvisning til presidenten som ledet USA inn i den store depresjonen i trettiåra.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer