Japansk kollaps kan knekke USA

NEW YORK (Dagbladet): Med et lånebehov på mange milliarder dollar om dagen fra det japanske pengemarkedet, frykter USA at Asias største økonomi skal bryte sammen. Ingen vet hva som da vil skje i amerikansk økonomi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foreløpig er økonomien strålende, med lav inflasjon, lav arbeidsløshet og lav rente. Men denne veksten er basert på milliardlån. Kapitalen kommer for det meste fra Japan, som ikke har utenlandsgjeld, men som skjelver fordi landets finansinstitusjoner er belastet med svake lån på det innenlandske markedet.

I går offentliggjorde den japanske finansministeren en redningsplan for de vaklende finansinstitusjonene pålydende svimlende 540 milliarder norske kroner.

Japan er problemet

I vurderingene til amerikanske finanseksperter er Japan den dominobrikken som ikke må gå over ende. Den japanske økonomien er dobbelt så stor som hele resten av Asias til sammen. Det er avgjørende i arbeidet for å hindre et sammenbrudd med globale konsekvenser at Japans økonomi kommer på fote igjen.

Japan er også verdens største kreditor etter mange år med utlån, særlig til USA.
Kritikken fra internasjonale finansfolk er knusende. William Overholt, som er en av direktørene i Bankers Trust Co. i Hongkong, kaller i New York Times den japanske statsministeren Ryutaro Hashimoto for «Herbert Hoover Hashimoto», med en henvisning til presidenten som ledet USA inn i den store depresjonen i trettiåra.

Frykten er at tiltakene i Japan ikke er omfattende nok og kommer for seint. Samtidig med redningsplanene for de vaklende bankene, offentliggjorde regjeringen i Tokyo en skattelette på 112 milliarder norske kroner, som skal stimulere den innenlandske etterspørselen.

Utlåner

- USA har behov for å låne milliarder av dollar hver dag når pengemarkedet åpner. Japan er den viktigste kilden til denne kapitalen. Hvem kan erstatte Japan dersom landet ikke lenger kan gjøre dette, og blir låntaker istedenfor långiver? Hva vil da skje med det amerikanske pengemarkedet? Hva vil skje på Wall Street? spør sjeføkonom Kenneth Courtis i Deutsche Bank Group Asia-Pacific i New York Times.

Den svake regjeringen i Tokyo og et beleiret finansdepartement har foretatt seg flere ting som har svekket i stedet for å styrke Japans økonomi.
Merverdiavgiften ble satt opp i vår og bremset innenlandsøkonomien når den hadde trengt stimulans for å hindre konkurser som ytterligere øker belastningen på bankene.

<B>OPPSAGT</B>: En sørkoreansk arbeider demonsterer. «Jeg har fått sparken», står et på plakaten.