Japansk konkurs skaker verden

Det økonomiske jordskjelvet i Asia sprer seg med faretruende fart. Nå er giganten Japan rammet. Blir Kina neste offer? spør engstelige økonomiske investorer seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Bondevik gir full gass

Men krisa gjelder ikke bare Asia. Den omfatter allerede hele verden.- Spar penger! sier statsminister Kjell Magne Bondevik til norske forbrukere som aldri har hatt så mye penger mellom hendene. Og han truer med økte skatter og avgifter for å få ned det private forbruket.

- Bruk penger! sa japanske eksperter i går til sine landsmenn. Økt privat forbruk er beste måte å få japansk økonomi på fote igjen, mener de og oppfordrer regjeringen der til å senke skatter og minke avgifter.

Sårbar

I Norge er økonomien for varm, i Japan er temperaturen for lav. Så forskjellig kan beskrivelsen av problemene være, selv om begge land i høyeste grad er med i samme verdensomspennende økonomi. Men krisa i Asia viser mer enn klart at den globale økonomien akkurat nå er meget sårbar.

Rasende

I går stilte tusenvis av rasende kunder seg i kø utenfor meklerhuset Yamaichis kontorer i Japan og krevde pengene sine tilbake. Konkursen i det veldige firmaet førte også til nye kursras på børsene i Asia. Statsminister Ryutaro Hashimoto forsikret så godt han kunne i går at krisen i Japan ikke har sammenheng med krisen i resten av Asia, og at landet hans har sterk nok økonomi til å rydde opp i eget hus.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer