Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Japansk konkurs skaker verden

Det økonomiske jordskjelvet i Asia sprer seg med faretruende fart. Nå er giganten Japan rammet. Blir Kina neste offer? spør engstelige økonomiske investorer seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bondevik gir full gass

Men krisa gjelder ikke bare Asia. Den omfatter allerede hele verden.- Spar penger! sier statsminister Kjell Magne Bondevik til norske forbrukere som aldri har hatt så mye penger mellom hendene. Og han truer med økte skatter og avgifter for å få ned det private forbruket.

- Bruk penger! sa japanske eksperter i går til sine landsmenn. Økt privat forbruk er beste måte å få japansk økonomi på fote igjen, mener de og oppfordrer regjeringen der til å senke skatter og minke avgifter.

Sårbar

I Norge er økonomien for varm, i Japan er temperaturen for lav. Så forskjellig kan beskrivelsen av problemene være, selv om begge land i høyeste grad er med i samme verdensomspennende økonomi. Men krisa i Asia viser mer enn klart at den globale økonomien akkurat nå er meget sårbar.

Rasende

I går stilte tusenvis av rasende kunder seg i kø utenfor meklerhuset Yamaichis kontorer i Japan og krevde pengene sine tilbake. Konkursen i det veldige firmaet førte også til nye kursras på børsene i Asia.
Statsminister Ryutaro Hashimoto forsikret så godt han kunne i går at krisen i Japan ikke har sammenheng med krisen i resten av Asia, og at landet hans har sterk nok økonomi til å rydde opp i eget hus.

President Bill Clinton har i de siste uker og dager gjentatt seg selv og understreket at USAs økonomi nå er så solid at den kan motstå og ri av bølgene fra det asiatiske jordskjelvet. Men både han og den japanske statsministeren har én ting felles: Det de sier om økonomien, påvirker den økonomiske utviklingen i verden. Det er investorene og aksjeeierne, spekulantene og de seriøse som er de viktigste aktørene i det globale økonomiske dramaet akkurat nå. Får de panikk, så hjelper det lite hva politikerne sier.

Det Clinton frykter nå, er at asiatiske land sender en ny flodbølge av billige eksportvarer over USA, skriver International Herald Tribune. Dette vil trolig skje, fordi valutaen der har sunket i verdi i forhold til dollar. USA eksporterer over 30 prosent av sine varer nettopp til de samme asiatiske landene. Samlet kan USA få en skikkelig smell når det gjelder underskuddet på handelsbalansen, spås det. Det vil deretter føre til økte krav på hjemmemarkedet om beskyttelse av amerikanske interesser.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!