Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronavirus, smitte

Japansk kvinne corona-smittet for andre gang

En japansk kvinne som ble friskmeldt etter å ha blitt smittet av corona-viruset i januar, er smittet av viruset på nytt.

VIRUSFRYKT: Besøkende i Tokyo bærer munnbind. Antallet smittetilfeller i Japan er nå oppe i 186, i tillegg til de 704 smittede på cruiseskipet Diamond Princess. Foto: Reuters / Athit Perawongmetha / NTB Scanpix
VIRUSFRYKT: Besøkende i Tokyo bærer munnbind. Antallet smittetilfeller i Japan er nå oppe i 186, i tillegg til de 704 smittede på cruiseskipet Diamond Princess. Foto: Reuters / Athit Perawongmetha / NTB Scanpix Vis mer

Det er det første tilfellet av gjentatt smitte i Japan, ifølge myndighetene.

Den japanske kvinnen i 40-årene, som jobber som guide på en turistbuss i Osaka, testet først positivt for corona-viruset 29. januar.

Hun ble utskrevet fra sykehus 1. februar, og var virusfri da hun ble testet 6. februar.

Denne uka ble imidlertid kvinnen innlagt igjen, med symptomer som sår hals og brystsmerter. Onsdag ble det konstatert at hun igjen var smittet av corona-viruset.

Det er rapportert om annengangs-smitte av coronaviruset også i Kina tidligere.

- Som miltbrann

Ifølge Philip Tierno ved New York University er det mye vi ikke vet om hvordan Corona-viruset oppfører seg i kroppen.

- Det kan være at viruset har forskjellige faser, som miltbrann, sier Tierno til The Guardian.

CORONA: Slik forbereder helsetjenesten seg på coronaviruset som kan føre til en epidemi i Norge. Video: Christian Wehus / Dagbladet TV Vis mer

Det betyr altså at viruset tilsynelatende kan forsvinne fra kroppen, før det igjen gir symptomer.

- Når man først har fått infeksjonen kan den ligge latent med minimale sympromer, og så kan man få et utbrudd om det når lungene, sier Tierno.

Førsteamanuensis Bjørn Blomberg ved klinisk institutt ved Universitetet i Bergen, mener det er mer sannsynlig at kvinnen er smittet for andre gang, enn at viruset har ligget latent og gitt et nytt utbrudd.

Immuniteten går ned

- Det er vanskelig å uttale seg sikkert, men så langt er det ikke noe som tyder på at det skal kunne ligge latent. Det man vet fra andre corona-virus er at immuniteten går ned ganske raskt, så det er mulig å bli smittet igjen av samme virus, sier Blomberg til Dagbladet.

Han understreker at han ikke kan utelukke at viruset kan ha ligget latent i kvinnen som er konstatert smittet for annen gang.

- Men det mest sannsynlige er gjensmitte på grunn av kortvarig imunitet.

At man nå konstaterer mulighet for gjensmitte vil ikke få umiddelbare konsekvenser for hvordan man håndreter epidemien, tror Blomberg.

- Man må se på hvor ofte dette skjer. Det er også rapportert ett av gjensmitte fra Kina, og det tyder på at dette er svært sjelden i forhold til ny smitte. Når det er sjelden bør det ikke ha for store konsekvenser, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!