Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Japansk minister til Kina

Irritert over at kinesere ikke blir stoppet når de kaster ting på japanske konsulater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Med seg til Kina har den japanske utenriksministeren, Nobutaka Machimura, en protest. Den vil han framføre for sin kinesiske kollega på søndag.

Ministeren vil antakelig be om en beklagelse, skriver nyhetsbyrået Associated Press (AP).

Ødela japanske biler
Japan er opprørt over at demonstranter fikk kaste egg og steiner på konsulatet deres i Shanghai, uten at kinesisk politi grep inn.

Tusener av politifolk skal bare ha stått og sett på den 20.000 personer store folkemassen.

Enkelte demonstranter skal ha ropt
«Drep japanerne!». Raseriet gikk også utover japanske biler og restauranter, hvorav noen var eid av kinesere.

Den japanske ambassaden i Kina sier dessuten at to japanske statsborgere er kommet til skade etter å ha blitt angrepet av kinesere.
 
Det er derfor utstedt en advarsel til japanske borgere som oppholder seg i Kina.


Nabokonflikt
Årsaken til det kinesiske sinnet, er at Japan, tross sin krigsfortid, søker om fast medlemskap i FNs sikkerhetsråd. Kina er et av fem land som har et slikt medlemskap, som er viktig fordi det gir vetorett i store spørsmål.

I tillegg er forholdet mellom Kina og Japan tilspisset på grunn av en krangel om gassressurser.

I Tokyo er forundringen stor over at kinesiske myndigheter ikke klarer å stagge den anti-japanske aggresjonen, som stemples som «destruktiv og voldelig».

Noen mener sågar at kinesiske myndigheter tillater demonstrasjonene i håp om å stikke kjepper i hjulene for det japanske framstøtet overfor FN.

- Japan aggresivt
Myndighetene i det Shanghai mener på sin side at Japan har seg selv å takke.

- Japans holdninger og handlinger har vist seg aggressive gjentatte ganger gjennom historien, sier talskvinne for Shanghai, Jiao Yang, til det offisielle kinesiske nyhetsbyrået Xinhua.
Slike argumenter har fått ytterligere styrke etter at nye japanske skolebøker angivelig forsøker å glatte over Japans rolle under den andre verdenskrig, da landet også invaderte Kina.

Flere steder i Kina har det vært demonstrasjoner de siste ukene, og også i dag. Demonstrantene har blant annet tatt i bruk Internett for å samkjøre aksjonene. 

PROTEST: Den japanske utenriksministeren Nobutaka Machimura er ventet å be om en beklagelse når han kommer til Kina i dag.
TOG: Slike protesttog mot Japan har vært å se flere steder i Kina de siste ukene.
SINT: «Husk! Japan, å glemme fortida gir dere ikke en framtid,» står det på skiltet til denne kinesiske demonstranten.
TILGRISET: Sånn så det japanske konsulatet i Shanghai ut etter demonstrasjoner der kinesere hadde kastet egg, stein og maling.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!