Japansk mote-unnskyldning for krigens grusomheter

Yohji Yamamoto i Den forbudte by.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den japanske avantgardedesigneren Yohji Yamamoto sprengte noen motegrenser da han i går holdt «Y\'s» motevisning i Den forbudte by i Kinas hovedstad Beijing.

Den forbudte by har verdens største samling antikke trehus og står derfor på UNESCOs verdensarvliste. Organisajonen var også med på å arrangere visninga sammen med Chinese People\'s Association For Friendship with Foreign Countries (CPAFFC).

Kontroverser

På forhånd ble det spådd kontroverser rundt showet av blant andre New York Magazine og Women\'s Wear Daily på grunn av det anstrengte forholdet mellom Japan og Kina.

Ifølge WWD fikk Yamamoto med seg de kinesiske styresmaktene i et forsøk på å dysse ned eventuelle spenninger i forbindelse med moteshowet.

I forkant uttalte også en talsmann at visninga skulle være designerens personlige unnskyldning til det kinesiske folket for grusomhetene Japan sto for under Andre verdenskrig.

Etterpå uttrykte Yamamoto glede over å ha blitt invitert, ikke som forretningsmann, men som kunstner.

- Jeg er den første motedesigneren som har blitt invitert av kinesiske myndigheter som en kulturell person, som en kunstner, og det er en stor ære. I Japan er motekulturen nede i en bølgedal for øyeblikket, så jeg er takknemlig for å ha blitt invitert som kunstner, sa Yamamoto til Reuters TV.

Grunnleggende følelser

Høst- og vinterkolleksjonen bærer navnet «Y\'s» og var spesialdesignet for anledningen. Hvert plagg finnes kun ett eksemplar.

Yamamoto brukte som vanlig mye svart, men spritet opp med enkelte fargerike detaljer. Bikerlooken dominerte, men designeren hadde også funnet plass til store gensere og vide bukser. Materialer som gikk igjen i tillegg til lær, var ull og tweed. Kolleksjonen bød også på flere store hodeplagg.

- Dette var ganske vanskelig. Siden jeg hadde et nytt publikum og dette var Den forbudte by, måtte jeg - ville jeg - vise mine helt grunnleggende følelser, forklarte Yamamoto til Reuters.

Alle plaggene skal auksjoneres bort på Beijing Hotel i helga. Inntektene vil gå til Yohji Yamamotos fredsfond, som tar sikte på å bedre vilkårene for kinesiske designere.

Yamamoto vil også lansere en konkurranse der en ung kinesisk kollega kan vinne et toårig utdanningsopphold i Japan eller Europa, og en kinesisk modell får tur til den kommende moteuka i Paris.

«Top Model» var der først

For seks måneder siden viste det italienske luksusmerket Fendi og deres sjefsdesigner Karl Lagerfeld moter på Den kinesiske mur (se egen video i saken).

Yamamotos show var likevel ikke andre gang internasjonale moter ble vist på et verneverdig sted, og heller ikke første gang Den forbude by var åsted for et slikt arrangement.

I desember i fjor inntok nemlig sesong ni av «America\'s Next Top Model» tempelgården for visning og fotografering.

HISTORISK SUS: En modell ankommer Den forbudte by.
RØDT: Den for det meste svarte paletten er frisket opp med enkelte fargerike detaljer.
BRED LAST: Store hodeplagg er en viktig del av Yamamotos nye kolleksjon.