Japansk røykebuss setter sinnene i kok

Det siste halve året har det hersket totalt røykeforbud også i friluft i Chiyoda-distriktet i sentrum av Tokyo. De siste ukene har lokale røykere søkt tilflukt i en egen røykebuss, mens røykemotstanderne raser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bussen dukket opp i Chiyoda 20. januar, og ble øyeblikkelig svært populær. Den er komfortabelt innredet, godt ventilert og fremfor alt skikkelig oppvarmet, noe som er viktig for hutrende røykere i et vinterkaldt Tokyo.

Bussen er stilt til røykernes disposisjon av tobakksselskapet Japan Tobacco (JT). JT har brukt ti millioner yen (vel 600.000 kroner) på innredningen og det tekniske utstyret i røykebussen, som selskapet nok regner med vil bli en lønnsom investering.

Heksejakt?

- Røykeforbudet er ikke annet enn en moderne form for heksejakt, med helsevern som påskudd, sier 47 år gamle Tsuyoshi Teraoka. - Vi røykere er ikke dårligere enn andre, men vi blir behandlet som onde vesener, sukker han mellom dragene i bussen.

Fumisato Watanabe, som driver en klinikk for røykavvenning, mener røykebussen er et nødvendig tiltak på linje med offentlige toaletter. Men han nekter å tro at JT gir røykerne dette tilbudet av rene og skjære humanitære hensyn.

- Hensikten fra JTs side er å oppmuntre til røyking, selv om mange røykere helst vil slutte, sier Watanabe til nyhetsbyrået AFP. Han påpeker dessuten at røyk siver ut fra bussen til fortauet der den står parkert, og at enkelte av de mest forvorpne røykerne åpenlyst går av bussen for å ta seg en blås, sittende på campingstoler i friluft.

Bøtelagt

Dette siste er klart i strid med de kommunale bestemmelsene i Chiyoda-distriktet. Det lokale kommunestyret innførte i november i fjor bøter på opp til 20.000 yen (vel 1.200 kroner) for røyking på offentlig sted. Men flesteparten av de nesten 2.300 røykerne som siden da er tatt på fersk gjerning, har sluppet med en tidel av dette beløpet.

- De fleste som ble tatt, betalte boten uten å lage særlig oppstyr. Noen er selvfølgelig mer motvillige enn andre, men hittil har ingen reagert på bøteleggingen med voldsbruk, sier Chiyoda-tjenestemannen Kentaro Ogawa. Han har det politiske hovedansvaret for at røykeforbudet blir håndhevet og bøtene innkrevd.

Røykemotstanderne raser selvfølgelig mot røykebussen i Chiyoda, men de kan ikke forby den, siden bussens indre er å anse som privat område. Gjestene risikerer på sin side å pådra seg mer enn røykeproblemer, for i bussen serveres det både øl og brennevin.

(NTB)