Japansk røykebuss setter sinnene i kok

Det siste halve året har det hersket totalt røykeforbud også i friluft i Chiyoda-distriktet i sentrum av Tokyo. De siste ukene har lokale røykere søkt tilflukt i en egen røykebuss, mens røykemotstanderne raser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Bussen dukket opp i Chiyoda 20. januar, og ble øyeblikkelig svært populær. Den er komfortabelt innredet, godt ventilert og fremfor alt skikkelig oppvarmet, noe som er viktig for hutrende røykere i et vinterkaldt Tokyo.

Bussen er stilt til røykernes disposisjon av tobakksselskapet Japan Tobacco (JT). JT har brukt ti millioner yen (vel 600.000 kroner) på innredningen og det tekniske utstyret i røykebussen, som selskapet nok regner med vil bli en lønnsom investering.

Heksejakt?

- Røykeforbudet er ikke annet enn en moderne form for heksejakt, med helsevern som påskudd, sier 47 år gamle Tsuyoshi Teraoka. - Vi røykere er ikke dårligere enn andre, men vi blir behandlet som onde vesener, sukker han mellom dragene i bussen.

Fumisato Watanabe, som driver en klinikk for røykavvenning, mener røykebussen er et nødvendig tiltak på linje med offentlige toaletter. Men han nekter å tro at JT gir røykerne dette tilbudet av rene og skjære humanitære hensyn.

- Hensikten fra JTs side er å oppmuntre til røyking, selv om mange røykere helst vil slutte, sier Watanabe til nyhetsbyrået AFP. Han påpeker dessuten at røyk siver ut fra bussen til fortauet der den står parkert, og at enkelte av de mest forvorpne røykerne åpenlyst går av bussen for å ta seg en blås, sittende på campingstoler i friluft.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer