Japansk sektmedlem dømt

Tokyo (NTB-Reuters): Et fremtredende medlem i den japanske dommedagssekten som sto bak nervegassangrepet i Tokyo for tre år siden er dømt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dommeren pekte på at Ikuo Hayashi meget vel kunne fått dødsstraff for forbrytelsen, som tok 12 menneskeliv og førte til at mange tusen ble syke. Men Hayashi meldte seg selv til politiet, og har siden vist klare tegn på anger etter det grufulle angrepet mot undergrunnen i rushtiden en marsdag i 1995.

Han har også bidratt med vitneutsagn som har fått betydning i rettssakene mot andre sektmedlemmer.

- Hayashis handlinger var fryktelige, men man kan si at hans naivitet og godtroenhet hindret ham i å se hva han egentlig var med på, sa dommeren i sin begrunnelse.

51 år gamle Hayashi, som tidligere var hjertekirurg ved det prestisjefylte universitetssykehuset Keio i Tokyo, gråt jevnlig under rettssaken og ba alle de berørte om tilgivelse.

I alt er 192 medlemmer i sekten Den høyeste sannhet, som ledes av den karismatiske guruen Shoko Asahara, dømt eller under tiltale for undergrunnsangrepet eller andre forbrytelser.

Men til tross for alle rettssakene frykter japansk politi at sekten er i ferd med å trappe opp virksomheten. I april samlet blant annet sekten 300 deltagere til en ukelang leir utenfor Tokyo, og i løpet av uken ble det samlet inn 24 millioner yen - vel 1,2 millioner kroner.

(NTB-Reuters)