DÅRLIG STEMNING: Japanske, kinesiske og taiwanske myndigheter strides om hvem øyene tilhører. Flyet til venstre er flyet som myndighetene i Japan reagerte på. Foto: AFP / NTB Scanpix
DÅRLIG STEMNING: Japanske, kinesiske og taiwanske myndigheter strides om hvem øyene tilhører. Flyet til venstre er flyet som myndighetene i Japan reagerte på. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer

Japanske kampfly på vingene etter at Kina fløy over omstridte øyer

Det er svært anstrengt mellom partene nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge japanske medier sendte Japan opp F-15-jagerfly fordi et kinesisk fly kom inn i luftrommet ved 11-tiden torsdag.

Kinesiske skip har vært inn og ut av farvannet rundt de omstridte øyene i flere måneder. Men det er første gang Japan melder om at Kina har sendt fly inn i luftrommet over øyene.

Betent Tidligere har ett av den kinesiske regjeringens viktigste økonomiske rådgivere rådet landets ledere til å bruke økonomisk slagkraft til å få Japan ned i knestående.

Bakgrunnen for oppfordringen er den dype konflikten som har oppstått mellom de to landene rundt en øygruppe i Øst-Kinahavet som på japansk kalles Senkaku og på kinesisk heter Diaoyu.

Analytikere frykter en handelskrig mellom Asias to største økonomier på grunn av striden om de omstridte øyene.

Japans største kreditor Forslaget om det økonomiske strupetaket kommer ifølge The Telegraph fra Jin Baisong ved the Chinese Academy of International Trade, som i kommunistpartiets avis skriver at Kina bør benytte seg av sin posisjon som Japans største kreditor til å «iverksette sanksjoner mot Japan på den mest effektfulle måten».

Baisong avviser argumenter om at et slikt grep potensielt kunne være destruktivt for begge parter.

- Det er klart at Kina kan ramme den japanske økonomien sterkt uten å selv merke noen særlig effekter, skriver Baisong.

Det er uklart om han snakket med velsignelse fra Kinas Politbyrå.

Voldsomme protester Striden om øyene startet i denne omgang for noen måneder siden. Da kjøpte den japanske staten de omstridte øyene av en privatmann, etter at det ble kjent at en profilert nasjonalist var i ferd med å kjøpe dem.

Det førte til voldsomme kinesiske protester, som i flere byer kom ut av kontroll.