Japanske medier: Representanter fra Nord-Korea og USA er ventet å holde samtaler i Norge

Ifølge USA er det et rutinemessig møte. 

NORD-KOREA: Ifølge japanske og sørkoreanske nyhetsbyråer skal Nord-Korea og USA føre samtaler i Norge. Foto: AP / NTB Scanpix
NORD-KOREA: Ifølge japanske og sørkoreanske nyhetsbyråer skal Nord-Korea og USA føre samtaler i Norge. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Mandag kveld meldte NTB at det kinesiske utenriksdepartementet hevder nordkoreanske og amerikanske tjenestemenn er ventet å holde samtaler i Oslo, og viste til japanske TBS News.

En talsperson for det amerikanske utenriksdepartementet sier til Dagbladet at opplysningene omhandler et såkalt «Track 2»-møte, som holdes rutinemessig og som omhandler ulike temaer verden over, og som skjer uavhengig av amerikanske myndigheter.

Track 2-diplomati omhandler diplomati mellom ikke-offisielle personer.

Ifølge TBS News håper en talsmann for Kinas utenriksdepartement at samtalene skal bidra positivt til forholdet mellom USA og Nord-Korea.

Talsmann Shi Xiang hevder møtet er ventet å bli holdt i Norge, men det er uklart når det eventuelt skal være.

Også TV Asahi skriver om det angivelige møtet. Ifølge nettsiden skal tidligere ansatte i det amerikanske utenriksdepartementet møte nordkoreanske tjenestemenn i Oslo.

- Vi ønsker ikke å kommentere norsk engasjement vedrørende fred og forsoningsarbeid, sier Kristin Enstad, pressetalsmann i utenriksdepartementet, til Dagbladet.

Ifølge nyhetsbyrået UPI, som siterer ikke-navngitte diplomatiske kilder i Sør-Korea, skal møtene finne sted mandag og tirsdag. UPI skriver også at det forventes at Choi Sun Hee, Nord-Amerika-sjef i det nordkoreanske utenriksdepartementet, skal representere Nord-Korea under møtet, som også skal involvere amerikanske Nord-Korea-eksperter.

Ingen av opplysningene som til nå har framkommet er bekreftet av navngitte kilder. Det svært uvanlig at samtaler som dette blir bekreftet offentlig.


- Mange som har stilt seg til disposisjon
Direktør ved Institutt for fredsforskning (PRIO), Kristian Berg Harpviken, sier til NTB at japanske medier har tatt kontakt med ham om saken mandag, men at det dessverre ikke er et sakskompleks han følger.

Harpviken trekker fram at pave Frans i slutten av april tok til orde for forhandlinger for å løse den spente situasjonen knyttet til Nord-Koreas atomvåpenambisjoner. Paven nevnte da Norge som en mulig mekler.

- Det er mange meklere i verden som har stilt seg til disposisjon. For eksempel er Norge rede til å hjelpe, sa paven da han kom inn på temaet han omtalte som «en verdenskrig i flere deler».

- Paven var ute med sin uttalelse for halvannen uke siden, og da må jeg innrømme at jeg tenkte at det er veldig annerledes enn de fredsprosessene Norge har profilert seg på tidligere. Norge har nesten utelukkende meklet i borgerkrigssituasjoner, sier Harpviken.

VG skriver at ifølge deres opplysninger er Utenriksdepartementet kjent med opplysningene om at det kan være snakk om samtaler mellom nordkoreanere og amerikanere i Norge.

«Men VG har ikke klart å ta rede på hvilket nivå samtalene skal foregå på, og det skal ikke være snakk om samtaler i regi av norske myndigheter», skriver avisa.

UVIRKELIG: Tre lange rekker med artilleri viser det Nord-Koreas statslige medier kaller en «felles avfyringsdemonstrasjon». Den svære militærøvelsen skal ha blitt arrangert i Wonsan-provinsen for å feire 85-årsjubileet til landets hær. Video: Scanpix/CNN Vis mer

Posisjonering
PRIO-direktøren sier at han synes det er vanskelig å se hva Norge har som sikrer en god posisjon i denne sammenhengen, men at man aldri skal utelukke noe 100 prosent.

- Men et valg av Oslo og Norge er så lite opplagt at jeg ville vært overrasket om det stemmer, sier Harpviken.

Pave Frans kom i slutten av april med et forslag om at Norge kunne være en potensiell mekler i forhandlingene mellom Kina og Nord-Korea.

- Det er kanskje bruk for en aktør som er mer nøytral, og Norge har jo erfaring i fredsmekling. Jeg har ikke hørt om norske myndigheter har reagert på dette, men det ville være veldig interessant dersom de overveier muligheten til å spille en positiv rolle i et problematisk område hvor krigen egentlig var ganske tett på, sa Geir Helgesen, Nord-Korea-ekspert og direktør ved Nordisk Institutt for Asia-studier ved Universitetet i København, til Dagbladet forrige uke.

Helgesens uttalelse kom i forbindelse med en artikkel publisert i det Hongkong-baserte nyhetsmagasinet Cheng Ming, hvor det framkom at Kina og Nord-Korea skal ha forhandlet om nedbygging av Nord-Koreas atomprogram siden august i fjor.

(Dagbladet/NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer