Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Japanske myndigheter frykter selvmordsbølge

I kjølvannet av jordskjelvkatastrofen er man redd for at en følelse av håpløshet vil føre til en økning i antall selvmord.

BER:  En overlevende etter tsunamien ber for en av dem som omkom i byen Natori i Sendai. Foto: EPA/DAI KUROKAWA
BER: En overlevende etter tsunamien ber for en av dem som omkom i byen Natori i Sendai. Foto: EPA/DAI KUROKAWA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Omfanget av jordskjelvkatastrofen som rammet Japan 11. mars i år vil for alvor synke inn hos befolkningen i de kommende månedene. Mange har mistet sine hjem, sin familie og sine venner.

Helsemyndighetene i Japan frykter at en følelse av håpløshet vil føre til en økning i antall selvmord. Landet har allerede en av de høyeste selvmordsrater i verden.

- Jeg er lei meg på vegne av disse menneskene, på samme måte som jeg er lei meg for dem som omkom i tsunamien, sier Naoko Sugimoto (67), som leder den nasjonale støttegruppa for selvmordsrammede til Los Angeles Times.

Økning Japanske myndigheter har nå opprettet nødtelefoner og bevilget mer penger til kriseterapi for å hanskes med problemet.

Eksakte tall finnes ikke, men Japan opplevde en økning i antall selvmord etter skjelvet i Kobe i 1995, da mer en 6400 personer omkom. Viseordføreren i byen var blant dem som valgte å ende sitt liv på ettårsdagen for katastrofen.

I Japan anses det ikke som en synd eller som et resultat av en psykisk lidelse at man velger å ta sitt eget liv. Landet opplevde også en kraftig økning i antall selvmord etter Asiakrisen i 1997, og har ligget rundt 30.000 i året de 13 påfølgende årene. Selvmord er den hyppigste dødsårsaken blant japanske menn i alderen 20-44, og kvinner i alderen 15-34.

Finansielle årsaker
- Det finnes noe sånt som 11 forskjellige kulturelle klassifiseringer for selvmord i Japan. For det meste er det fortsatt en viss sympati for handlingen, sier Gaithri Fernando, professorassistent ved det psykologiske fakultet ved Cal State Los Angeles, som har forsket på hvordan kultur påvirker folks reaksjon når de blir utsatt for traumer.

- Mer enn halvparten av selvmordene som begås hvert år har sin bakgrunn i finansielle årsaker. Det har blitt en makaber måte å betale gjelda si på, sier hun.

Fernando mener den japanske regjeringen bør etablere en finansielt sikkerhetsnett for bønder, fiskere og andre som har mistet sitt levebrød på grunn av katastrofen.

MASSIVE ØDELEGGELSER:  12.000 mennesker er fortsatt savnet etter jordskjelvet og den påfølgende tsunamien som rammet Japan i mars i år. Foto: AFP PHOTO/Toru YAMANAKA/Scanpix
MASSIVE ØDELEGGELSER: 12.000 mennesker er fortsatt savnet etter jordskjelvet og den påfølgende tsunamien som rammet Japan i mars i år. Foto: AFP PHOTO/Toru YAMANAKA/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media