Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Japanske TV-ledere forsvarer krigsforbrytelser og sexslaveri

Nasjonalistiske revisjonister inntar statlig TV.

300.000 DØDE: På denne veggen står navnene på kinesere drept i japanernes massakre i Nanjing i 1937. Japans statsminister Shinzo Abe brøt en lang tradisjon da han unnlot å uttrykke noen form for anger eller beklagelse. Foto: NTB Scanpix / AFP PHOTO / Mark RALSTON
300.000 DØDE: På denne veggen står navnene på kinesere drept i japanernes massakre i Nanjing i 1937. Japans statsminister Shinzo Abe brøt en lang tradisjon da han unnlot å uttrykke noen form for anger eller beklagelse. Foto: NTB Scanpix / AFP PHOTO / Mark RALSTON Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Japans konservative statsminister Shinzo Abe brøt i fjor tradisjonen med å uttrykke anger over landets brutale fortid og massakre rettet mot naboer i Asia.

Nå er revisjonismen som rir Japan i ferd med å få fotfeste også i landets statskanal, NKH.

Benekter krigsforbrytelser Styremedlem Naoki Hyakuta sier Japan ble lokket inn i andre verdenskrig av Amerika, og at motivet var å befri Asia fra hvit kolonialisme.
Han benekter krigsforbrytelser som 1937 Nanjing-massakren, hvor japanske tropper drepte tusenvis av kinesiske sivile.

Slike synspunkter er vanlig blant revisjonister i Japan. I en statskanal som skal ivareta en balansert framstilling av historien, er det imidlertid nye og urovekkende toner, melder britiske Independent.

Ifølge avisa kommer skiftet som følge av at statsministeren plasserer sine støttespillere i framtredende posisjoner - som blant annet statskanalen.

Alle i styret er angivelig håndplukket av den høyreorienterte statsministeren Shinzo Abe, og styrer programpolitikk og budsjetter, skriver avisa.

- Sexslaver er vanlig For to uker siden ble det oppstandelse da den nye styrelederen av statskanalen, Katsuto Momii, sjokkerte tilhørererne ved å hevde det «bare er naturlig» at NHK følger regjeringens linje i territoriale konflikter med sine naboer.

Han skal også ha forsvart Japans bruk av sexslaver i krig, med henvisning til at det i en slik situasjon «er vanlig».

Et annet styremedlem i kringkastingsrådet, Michiko Hasegawa, har tidligere berømmet en ultranasjonalist som begikk rituelt selvmord i protest mot Japans venstreliberale avis Asahi.

Drives av aggresiv nasjonalisme Kritikerne av Abe hevder han vil ha en mer aggresiv utenrikspolitikk.

Dett er i tråd med hva Norges fremste sinolog og Øst-Asia-kjenner Harald Bøckman tidligere har uttalt til Dagbladet. Han mener nasjonalismen er en farlig drivkraft i den kinesisk-japanske konflikten.
 
Bøckman mener konflikten er farligere enn en normal konflikt om territorier, fordi den både i Japan og i Kina drives av en aggressiv nasjonalisme.

- En slags ny-nasjonalisme er en sterk drivkraft i både Kina og Japan. Konflikten om territorium blir farligere fordi en viktig drivkraft på begge sider er nasjonalisme, sier Bøckman.

Økte forsvarsutgifter I både Kina og Japan var det regimeskifter i 2012 som legger til rette for mer konfrontasjon. Den konservative og sterkt nasjonalistiske Shinzo Abe i Japan mener landet må ruste opp for å møte den økende kinesiske dominansen, og revidere den passifistiske grunnloven Japan har hatt etter annen verdenskrig.

BEKLAGER IKKE: Det har vært vanlig at japanske statsledere unnskylder krigsforbrytelser mot sine naboer, noe statsministeren og flere støttespillere har sluttet med. Revisjonistene beklager ikke lenger massakren av flere tusen sivile under okkupasjonen av Nanjing i 1937. Foto: NTB Scanpix / AFP PHOTO
BEKLAGER IKKE: Det har vært vanlig at japanske statsledere unnskylder krigsforbrytelser mot sine naboer, noe statsministeren og flere støttespillere har sluttet med. Revisjonistene beklager ikke lenger massakren av flere tusen sivile under okkupasjonen av Nanjing i 1937. Foto: NTB Scanpix / AFP PHOTO Vis mer

Abe er den første leder i Japan på flere ti-år som har økt forsvarsutgiftene, særlig til marinen.

- I Japan er det en slags såret nasjonalisme. Landet ble satt under administrasjon av USA etter annen verdenskrig. Japan har aldri tatt noe oppgjør med krigen. I Japan er det lett å mobilisere med nasjonalistiske slagord, selv om de fleste innser at drømmen om igjen å bli Øst-Asias stormakt ikke er realistisk, har Bøckmann uttalt.

- Rir en tiger Den japanske statsministeren beskrives som en historisk revisjonist. Fra ham kan man ikke vente noen unnskyldning til Kina og Sør-Korea for de mange bestialske krigsforbrytelsene som Japan begikk under 2. verdenskrig, slik både Kina og Sør-Korea vil ha.

Den kinesiske nasjonalismen retter seg også direkte mot Japan, på grunn av alt det uoppgjorte etter annen verdenskrig. Men Bøckman frykter at kinesisk nasjonalisme kan komme ut av kontroll.

- Det kinesiske kommunistpartiet rir en tiger som de ikke nødvendigvis har kontroll på, sier han.

NYE TONER: Statsminister Shinzo Abe ser ingen grunn til å unnskylde japanske krighandlinger under annen verdenskrig.  Foto: NTB Scanpix / REUTERS/Toru Hanai
NYE TONER: Statsminister Shinzo Abe ser ingen grunn til å unnskylde japanske krighandlinger under annen verdenskrig. Foto: NTB Scanpix / REUTERS/Toru Hanai Vis mer
Hele Norges coronakart