JURYMEDLEM ANGRET - OG TRAKK SEG:  Kari Jaquesson tar i mot På kanten-prisen i Kragerø torsdag kveld. FOTO: HALVOR SOLHEIM NJERVE/DAGBLADET.
JURYMEDLEM ANGRET - OG TRAKK SEG: Kari Jaquesson tar i mot På kanten-prisen i Kragerø torsdag kveld. FOTO: HALVOR SOLHEIM NJERVE/DAGBLADET.Vis mer

Jaquesson: - Jeg har aldri ment at Israel står bak IS

Jurymedlem ville stoppe filosofipris til Kari Jaquesson på grunn av «hennes antisemittiske konspirasjoner».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I kveld mottar Kari Jaquesson «På kanten»-prisen på Den norske filosofifestivalen i Kragerø, for sitt engasjement mot den mye omtalte pornovideoen i NRK-programmet Trygdekontoret og mot seksualiserte og kvinneundertrykkende tekster i russesanger.

Allerede dagen etter at juryen offentliggjorde prisvinneren mandag - ba imidlertid jurymedlemmet Kaja Melsom, filosof og rådgiver for Human-Etisk Forbund, om at prisen til Kari Jacquesson blir trukket tilbake.

- Grunnen er at prisvinneren i inneværende år har spredd konspirasjonsteorier i offentligheten som spiller på klassiske antisemittisk stereotyper om jøders undergravende verdensmakt, skriver Melsom i en pressemelding.

- Klassisk konsporasjon Det hun da refererer til, er en Facebook-tråd startet av Aftenpostens Ingeborg Senneset, hvor Jaquesson deltok.

- Når jeg leser dette innlegget er det min tolkning at hun her kommer med en insinuerende påstand om at Israel og/eller jødene jobber i det skjulte for å sverte muslimer med den hensikt å tjene egne interesser. Det oppfatter jeg som klassisk konspirasjonstenkning, utdyper Melsom overfor Dagbladet.

Hun viser blant annet til dette sitatet fra Jaquesson i den lange Facebook-tråden: «Hva kommer det av at IS som liksom skal være så ekstreme islamister og liksom vil legge hele Europa under ikke angriper Israel?»

- I og med at hun i resten av innlegget fokuserer på jødene snarere enn israel, mener jeg at det er rimelig å tolke henne dithen at jødene står bak IS, sier Melsom til Dagbladet.

- Kommentaren handlet om IS Jaquesson på sin side avviser Melsoms tolkning av hennes innlegg, og mener hun framstår som «melodramatisk».

- Melsoms tolkninger får stå for hennes egen regning. Det hadde vært enkelt å slå på telefonen til meg og få vite hva jeg faktisk mener. Det har hun ikke gjort, sier Jaquesson til Dagbladet.

- Kommentaren min handlet om IS, og at jeg mener at IS ikke er en religiøs bevegelse. Dette er en kritikk av pressen som ensidig framstilte IS 's ugjerninger som en religiøs krig. Jeg mener IS er en kriminell organisasjon som er opptatt av å tjene penger og går til angrep der det lønner seg, sier Jaquesson på spørsmål om hva hun ønsket å si med innlegget.

Kan du se at innlegget på Facebook kan tolkes som konspiratorisk?  

- For å tolke det på den måten må man ha et merkelig verdenssyn, sier Jaquesson.

- Mener ikke Israel står bak Hun viser til et innlegg på verdidebatt.no som hun mener besvarer det hun mener:

«Et av mine argumenter var at om IS hadde vært "blindet" av religiøs fanatisme, ville det neppe vært redselen for et overlegent israelsk militære som ville stoppet dem fra å forsøke å angripe Israel. IS er en gjeng med feiginger som har valgt å starte en krig mot de langt svakere kurderne. Dette er en kalkulert og kynisk handling som viser at IS gjør det de tjener på. Jeg har på ingen måte hverken skrevet, sagt eller insinuert at Israel står bak IS.»

I Facebook-tråden som har blitt gjenstand for den opphetede debatten og for at Melsom trakk seg fra juryen, skriver Jaquesson også at «Nå SKAL sannheten være at det er farlig å være jøde i Europa, men det er muslimer og moskéer som angripes.»

TRAKK SEG FRA JURYEN:  Filosof og rådgiver for Human-Etisk Forbund, Kaja Melsom,
TRAKK SEG FRA JURYEN: Filosof og rådgiver for Human-Etisk Forbund, Kaja Melsom, Vis mer

- Vi skal bekjempe alle former for terror. Vi kan ikke akseptere at jødiske borgere skal bli ofre for fryktpropaganda og terror slik at de føler seg utrygge i sine europeiske hjemland, sier Jaquesson.

Støttet ikke forslaget De tre andre jurymedlemmene - historiker Per G. Norseng, filosof Olav Gjelsvik og kunster Katja Ræder Aarflot - støttet ikke forslaget om en helomvending.

De mener at Jaquessons ytringer om et helt annet tema enn det hun ble tildelt prisen for, er innenfor definisjonen av legitime politiske ytringrer.

Norseng medgir at det var «litt i seineste laget» av jurymedlem Kaja Melsom å ta be om omkamp, men at det ble en «naturlig løsning» at hun trakk seg slik situasjonen ble.

- Var ikke disse ytringene til Kari Jaquesson kjent før nå ?

- Joda, jeg ble gjort kjent med dem for noen uker siden, og sendte dem videre til de andre jurymedlemmene i tilfelle det skulle bli et tema da vi skulle plukke ut årets prisvinner. Det ble det ikke da. Det var vel ikke alle som hadde gjort seg opp sin mening om disse ytringene for etterpå, sier Per G. Norseng.

Melsom sier hun er skuffet over de andre jurymedlemmenes avgjørelse.

- Dette er en filosofipris. De som mener det hun sier ikke er antisemittisk, burde i hvert fall kunne gå god for at det er konspiratorisk. Jeg mener konspirasjoner er både antifilosofiske og farlige. Jeg er skuffet over at juryen ikke ser alvoret i at innlegget er framført i den samme retorikken som farlige konspirasjonsteorier, sier Melsom til Dagbladet.

Her er juryens samlede begrunnelse for at nettopp Kari Jaquesson er årets prisvinner.

INNLEGGET PÅ FACEBOOK:  Dette innlegget er blant dem Melsom refererer til i sin begrunnelse. Skjermdump. Facebook
INNLEGGET PÅ FACEBOOK: Dette innlegget er blant dem Melsom refererer til i sin begrunnelse. Skjermdump. Facebook Vis mer