Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jardar (19) og Halvor (61) ble svindlet for 18 000 kroner

Kortet kopiert ved en lokal Joker-butikk, misbrukt i England og Canada.

SVINDLET: Halvor Sæther (61) og Jardal Rike (19) ble svindlet på denne Joker-butikken i Geitmyrsveien på St.Hanshaugen i Oslo. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET
SVINDLET: Halvor Sæther (61) og Jardal Rike (19) ble svindlet på denne Joker-butikken i Geitmyrsveien på St.Hanshaugen i Oslo. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): - Nå har jeg blitt veldig forsiktig med hvor jeg bruker kortet og tar stort sett ut penger i bare den ene minibank jeg vet jeg kan stole på, sier Jardar Rike (19).

Jardar er en av mange beboere på St. Hanshaugen i Oslo som den siste tiden har opplevd at bankkortene har blitt skimmet - kopiert og misbrukt.

Dagbladet har fått bekreftet at skimmingen mest sannsynlig har funnet sted på den lokale Joker-butikken i Geitmyrsveien på St. Hanshaugen.

Kortet ble inndratt
Jardar oppdaget at det var noe galt med bankkortet da han for en drøy uke siden forsøkte å betale på et treningssenter, men fikk beskjed om at kortet måtte inndras.

Han forsøkte å ta ut penger i en minibank, noe som resulterte i at kortet ble slukt og han fikk beskjed om å ta kontakt med banken.

- Da jeg ringte banken neste dag, sjekket de kontoen min og spurte om jeg hadde vært i Toronto og handlet, sier Jardar mens han viser kontooversikten i nettbanken. 

To beløp på til sammen 1400 dollar, omkring 8000 kroner, hadde blitt tatt ut av hans konto i Canada, mens han selv befant seg i Norge.

- Både de andre jeg bor sammen med og andre kunne bekrefte at jeg var hjemme. Jeg fikk bestilt nytt kort, fylte ut et spesielt skjema og måtte anmelde saken, sier han og fortsetter:

- Jeg trodde at det hele bare var en formalitet, men hos poltitiet fikk jeg beskjed om at de skulle etterforske dette og at flere har blitt rammet.

Boikotter butikken
Samtidig med Jardar, opplevde også Halvor Sæther (61) at hans kort ble misbrukt i England.

- Jeg fikk en tekstemelding fra banken om at kortet mitt nå blir sperret. Da jeg ringte, fortalte de at kortet mitt har blitt trukket for omkring 10 000 kroner i England, sier Sæther.

Han er sikker på at kortet ble kopiert på den lokale Joker-butikken, siden han ofte handler der. Et par dager etter at han anmeldte kortsvindelen, så han at butikken fjernet bankterminalene.

- Da hang det også et skilt om at de bare aksepterte kontanter.

Jardar og Halvor kjenner flere andre i nabolandet som har enten blitt svindlet eller fått kortet sperret av banken etter at det har blitt brukt på dagligvarebutikken.

- Det er mange som snakker om dette her og det er nok en del som kommer til å boikotte butikken framover, sier Jardar.

Han venter fremdeles på å få tilbake pengene, mens Halvor allerede har fått tilbakeført hele beløpet.

Daglig leder ved Joker St. Hanshaugen ønsker ikke å kommentere saken.

- Jeg kan ikke si noe om dette. Dere får snakke med politiet, sier lederen som ønsker å være anonym.

To pågrepet
Oslopolitiet holdt i ettermiddag en pressekonferanse angående svindelforsøkene.

- Rundt 40 terminaler er stjålet, hvorpå de har blitt manipulert og satt inn i andre butikker og kiosker. Der har bankkortene til mange kunder blitt skimmet, sier stasjonssjef Bjørn-Åge Hanssen ved Sentrum politistasjon.

To menn er pågrepet i forbindelse med disse svindlene.

På grunn av det store omfanget tror politiet flere enn de to er involvert i saken.

Oslopolitiet har vært i kontakt med omkringliggende politidistrikter, noe som tyder på at svindelforsøkene kan være spredd over store deler av Østlandet.

Verken bankene eller politiet har på nåværende tidspunkt oversikt over hvor mange som har blitt rammet av dette eller hvor omfattende svindelen er.

Politiet har innhentet overvåkingsbilder fra flere av skimmingsåstedene og går gjennom skimmingmetodene for å kontrollere om det er noe sammenheng mellom de ulike tilfellene.

Utro tjenestemenn
Joker-kjeden er en del av Norgesgruppen.

Konserndirektør for informasjon og samfunnskontakt Per Roskifte vet på nåværende tidspunkt heller ikke hvor mange av deres kunder eller butikker som kan ha blitt rammet av skimmingen.

- Vi kjenner til denne saken. Det er nå opp til politiet å etterforske hvem som står bak dette, sier han til Dagbladet.no og presiserer at den aktuelle Joker-butikken ikke eies av Norgesgruppen, men av en lokal kjøpmann.

- Også i vår næring kan det oppstå utro tjenestemenn, men det er ingen hverdagsopplevelse. Vi har gode kontrollrutiner på både økonomi og svinn. Slike ting kommer normalt fram uansett før eller senere.

Ny problemstilling
Roskifte forteller at flere av deres butikker har blitt utsatt for skimming i sommer.

- Spesielt på Østlandet er det avdekket flere forsøk på skimming. Detaljene rundt dette er det politi og banknæring som kan svare på.
- Vi har på linje med øvrig handel iverksatt flere sikringstiltak, blant annet for å hindre at terminaler blir stjålet og at kort blir skimmet, sier han og fortsetter:

- Dette er en relativt ny problemstilling. Man har lenge trodd at bankterminaler var en risikofri sone i forhold til kriminelle handlinger. Etter å ha satt i gang en rekke tiltak, føler vi oss nå på tørr grunn i forhold til å ivareta kundenes sikkerhet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media