Jarl Martin (27) dundret i fjellveggen med politiet på hjul

If nektet ham erstatning fordi han var med på tyveriet og flukten. Nå slår retten fast at han likevel har krav på millionerstatning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) - Det var veldig deilig å få denne dommen. Endelig får vi et bevis for at det ikke var Jarl Martins skyld alt sammen, sier mor og hjelpeverge Synnøve Østereng til Dagbladet.no.

Klokka 03.45, natt til 13. desember 2005 tok livet en alvorlig vending for Jarl Martin Tønnesen (27). I 03.30-tida samme natt stjal Tønnesen og to andre menn en spilleautomat fra en Coop Mega-butikk på Gressvik.

Alarmen gikk under innbruddet, og et vitne varslet politiet som var raske til å rykke ut. Under den påfølgende politijakten gikk det fryktelig galt. Med sommerdekk på glatt føre, og med den 155 kilo tunge spilleautomaten usikret bak i bilen, dundret fluktbilen inn i en fjellvegg på riksvei 282 mellom Sjursbråtetjern og Sæbyvannet i Våler i Østfold.

Alle tre i bilen ble skadd i ulykken, men Jarl Martin Tønnesen ble hardest rammet. Hjerneskaden han pådro seg har gjort ham hundre prosent ufør, og han må ha besøk av hjemmesykepleier tre ganger daglig.

Millionerstatning

If skadeforsikring mente den unge mannens medvirkning til tyveriet og flukten fratar ham rett på erstatningsutbetaling. Dette avviser Moss tingrett i dommen som falt 30. juni. Retten mener at erstatningen etter bilansvarsloven skal avkortes med 60 prosent, og erstatningen etter forsikringsavtaleloven skal avkortes med 50 prosent.

Dette innebærer at Jarl Martin Tønnesen kan få en erstatningsutbetaling på flere millioner kroner, selv om forsikringsselskapet ikke er enig i at hans tap, før avkortning, utgjør drøyt 7,8 millioner kroner.

- Man må jaggu kjempe for det man har krav på. Dette har pågått i to og et halvt år og har tatt kraftig på oss. Det hadde vært godt om Jarl Martin kunne fått seg et sted å bo, sier mor Synnøve Østereng. Hun håper deres kamp vil være til hjelp for andre som havner i en liknende situasjon.

KJØRTE I FJELLVEGGEN: Jarl Martin er hundre prosent ufør, og må ha hjemmehjelp tre ganger om dagen. Nå har retten slått fast at han skal få millionerstatning. Foto: Privat
KJØRTE I FJELLVEGGEN: Jarl Martin er hundre prosent ufør, og må ha hjemmehjelp tre ganger om dagen. Nå har retten slått fast at han skal få millionerstatning. Foto: Privat Vis mer

Får konsekvenser

Rettsapparatet er i ferd med å stake ut en ny kurs for forsikringsbransjen i saker hvor selskapene vil frata folk erstatning på grunn av egen medvirkning til skade.

I april bestemte Høyesterett at Kim Ronny Otterstad (24) skal ha erstatning, selv om han visste at kameraten han satt på med kjørte i fylla.

- Otterstadsaken har satt en rettslig presedens som forsikringsselskapene bør ta inn over seg. Vi ser det tydelig i denne saken. Det skal ikke være slik at selskapene avslår erstatning fullstendig, dersom skadelidte på en eller annen måte har medvirket til sin egen skadesituasjon, påpeker advokat Christian Lundin i advokatfirmaet Ness & co som førte Otterstad-saken for Høyesterett.

If Skadeforsikring er enig i at rettssystemet staker ut en ny kurs.

- Dommen må sees i lys av Otterstad-dommen, som kom mens vi forberedte denne saken. Vi mente likevel at Otterstad-saken var såpass annerledes at vi valgte å stå på at skadelidte skulle ha 100 prosent avkortning. Otterstad-saken handlet om promillekjøring, mens denne saken har kriminelle overtoner, sier informasjonsdirektør Jack Frostad i If.

Forsikringsselskapet vurderer nå dommen i Tønnesen-saken, men har ennå ikke tatt stilling til en eventuell anke.

- Jeg vil ikke gå nærmere inn på ankespørsmålet, men bildet begynner å tegne seg på dette området nå. Otterstad-saken kom jo til en rettslig avklaring, sier Jack Frostad.

Jarl Martin (27) dundret i fjellveggen med politiet på hjul
BANET VEI: I april bestemte Høyesterett at lamme Kim Ronny Otterstad (24) skal ha erstatning, til tross for at han med viten og vilje satt på med en kompis som fyllekjørte.