Jarl plastikkopererte Breiviks nese

Terroristen ville ha «en rett profil».

- RETT PROFIL: Anders Behring Breivik fikk i 1999 rettet opp nesa på den kjente platikklinikken Klinikk Bunæs i Sandvika. Foto: Lise Åserud / Scanpix
- RETT PROFIL: Anders Behring Breivik fikk i 1999 rettet opp nesa på den kjente platikklinikken Klinikk Bunæs i Sandvika. Foto: Lise Åserud / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det var jeg som opererte ham, men jeg husker ikke noe om ham eller operasjonen, sier Dr. Jarl Bunæs, plastikkirurg ved Klinikk Bunæs, til Dagbladet.

Anders Behring Breivik ble neseoperert 24. februar 1999. Neseoperasjonen har også vært tema i politiavhør.

- Han har fortalt grundig om inngrepet i avhør. Han har fortalt at han knakk neseryggen i et slagsmål og at han fikk en kul på nesen. Han sier det er grunnen til at han fikk utført et mindre inngrep, sier Tord Jordet, en av Breiviks fire forsvarere, til Dagbladet.

«Rett profil» I epikrisen fra Klinikk Bunæs nevnes det imidlertid ingenting om en neseskade:

«Det framgår at observanden ble operert i nesen 240299, han «vil ha en rett profil». Det ble fjernet brusk og ben på neseryggen, og han var fornøyd ved etterkontroll.»

Politiet har, ifølge Bunæs, etterspurt bilder av hvordan Breivik så ut før og etter operasjonen.

- Vanligvis har vi fotodokumentasjon av hvordan pasienter ser ut før og etter inngrepet, men vi hadde en oversvømmelse der en del bilder ble borte, blant annet hans, sier Bunæs.

Han anslår at en neseoperasjon av typen Breivik utførte kan ha kostet rundt 15000 kroner på operasjonstidspunktet.

Hår og tenner I epikrisen fra Klinikk Bunæs går det også fram at Breivik ønsket hårtransplantasjon.

«Det er også angitt ønske om hårtransplantasjon, men det kan ikke sees at dette har blitt utført.», heter det.

I avhør med Breiviks mor, går det fram at sønnen i tiden før 22. juli snakket om å få fikset tennene.

«Hun forteller at sønnen kort tid før 22. juli hadde klaget over at han var blitt så stygg, og han overveide å få skallfasetter på tennene. Selv syntes hun at han så helt normal ut.»

- Tenker på berømmelse Overlege Arnhild Flikke, som har observert Breivik ved flere anledninger, mener Breiviks forfengelighet er blant tegnene på narissistisk personlighetsforstyrrelse:

«Det eneste han har utslag på ift å tilfredsstille nok kriterier, er på narsissistisk personlighetsforstyrrelse. Han tenker mye på den berømmelse han har fått, det er viktig for ham å bli beundret, han mener han kan bryte regler for å gjennomføre sine planer og syns få mennesker er verdt hans tid og oppmerksomhet. Sett i sammenheng med anamnesen, hans opptatthet av utseende/klær og manglende empati med sine offere, vurderer jeg at han tilfredsstiller kriteriene for en slik personlighetsforstyrrelse.», heter det i hennes rapport.

Et annet sted i rapporten, bemerkes det at Breivik har vært spesielt opptatt av sitt utseende og har til tider hatt negative tanker om dette. Opptatthet av utseende førte bl.a. til at han gjennomgikk en plastisk operasjon for å rette ut nesen.

Syv av ni kriterier At Anders Behring Breivik har en narsissistisk personlighetsforstyrrelse er blant de sterkeste konklusjonene i den omfattende nye rettspykiatriske rapporten om Breviks tilregnelighet.

Spesialist i psykiatri Randi Rosenqvist bemerker i sin rapport om Breivik til fengselsledelsen på Ila:

«Det bemerkelsesverdige med ABB er, slik jeg ser det nå, hans utpregete narsissistiske personlighet med grandiose forestillinger.»
Ifølge de rettsoppnevnte psykiaterne oppfyller Breivik syv av ni kriterier for narsissistisk personlighetsforstyrrelse. Oppsyllelse av fem kriterier er nok til å få diagnosen.

Breivik selv innrømmer i møte med de sakkyndige at han har visse narsissistiske trekk, men mener de er innenfor det «normale».

«De sakkyndige fører samtalen inn på personlighetstrekk, spør ham om narsissisme. Han bekrefter å ha enkelte slike trekk. Imidlertid har han vært villig til å ofre seg selv, og det viser at han ikke kan være narsissist. Han medgir imidlertid at hans «offer» vil gjøre ham til helt i visse kretser ... han ser seg ikke som sykelig narsissistisk. »

Vanlig Rettspsykolog og forsker Pål Grøndahl sier til Dagbladet at et sterkt utseendefokus er mer vanlig blant folk med en narsissistisk personlighetsforstyrrelse enn blant folk flest.

- Folk med en slik forstyrrelse er ikke nødvendigvis veldig opptatt av utseende. Men de kan være det, sier Grøndahl til Dagbladet.

- Det er mer vanlig enn hos folk flest. Folk i denne gruppen er heller ikke blåkopier — noen er smarte, andre har en sterk visjon, andre vil se helt perfekte ut, påpeker Grøndahl.

Breivik ser ikke på narsissist-diagnosen som veldig problematisk.

— Han ser på narsissistiske trekk som noe veldig mange har, også personer som har hatt suksess innen næringsliv og idrett. Han ser ikke på dette som en veldig alvorlig diagnose. Han sier han har stor selvtillit, og anser ikke det for å være noen sykelig narsissisme, sier forsvarer Tord Jordet til Dagbladet.

OPERERTE BREIVIK: Den erfarne kirurgen Jarl Bunæs. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
OPERERTE BREIVIK: Den erfarne kirurgen Jarl Bunæs. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer