I GAMLELANDET: Jarle Andhøy ble møtt av Rune «Supern» Olsgaard på Gardermoen. Andhøy er tilbake etter en månedslang søk etter Berserk som forsvant i Antarktis. Foto: Jacques Hvistendahl
I GAMLELANDET: Jarle Andhøy ble møtt av Rune «Supern» Olsgaard på Gardermoen. Andhøy er tilbake etter en månedslang søk etter Berserk som forsvant i Antarktis. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

Jarle Andhøy er tilbake i Norge

Eventyreren vurderer ny Antarktis-ekspedisjon vel hjemme på Gardermoen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi vil komme tilbake med intervju med Jarle Andhøy om kort tid.

GARDERMOEN (Dagbladet): Jarle Andhøy landet i Norge like etter klokken 18.00, etter en fem måneder lang ekspedisjon til Antarktis for å lete etter svar på hvorfor og hvordan «Berserk» forsvant i 2011 med tre mann om bord.

Ute i ankomsthallen på Gardermoen åpner Andhøy for nok en ekspedisjon til Antarktis for å finne svarene på hva som skjedde da «Berserk» forsvant.

- Om jeg drar tilbake eller ikke kommer an på svarene jeg får. Vi ble møtt av en vegg med hemmeligholdelse, sier Andhøy til Dagbladet.

- Hvis vi ikke får de svarene vi ønsker, kommer vi til å dra tilbake.

Etter at Andhøy og besetningen i januar la ut på den svært kontroversielle turen med den 54 fot lange seilbåten «Nilaya», som senere ble omdøpt til «Berserk», i januar, har de blant annet blitt jaget av newzealandske myndigheter og blitt satt i en ti dager lang arrest ved en chilensk marinebase i Puerto Williams. 

Den norske eventyreren har fortsatt ingen svar på hva som skjedde med «Berserk», etter at nødpeilesenderen ble utløst i Rosshavet 22. januar i fjor.

TIL STEDE: Rune «Supern» Olsgaard er på Gardermoen for å ønske Jarle Andhøy velkommen hjem.
TIL STEDE: Rune «Supern» Olsgaard er på Gardermoen for å ønske Jarle Andhøy velkommen hjem. Vis mer

Etter dette opphører alle livstegn fra trønderen Robert Skaanes (34), Tom Gisle Bellika (36) fra Oslo og sørafrikaneren Leonard J. Banks (32).

Etter å ha avholdt en minneseremoni for Robert Skaanes, Tom Gisle Bellika og Leonard J. Banks i Antarktis, og lett etter spor etter «Berserk» som forsvant i februar i fjor, seilte Andhøy mot Sør-Amerika, hvor de ble anholdt av den argentinske marinen.

I chilensk farvann ble han anholdt grunnet kluss med papirene til «Nilaya», den newzealandske båten Andhøy har kjøpt og som så ble omdøpt til «Berserk» under en høyst uoffisiell - og uregistrert - seremoni underveis.

De ble sluppet fri etter ti dager, og etter å ha seilt til Buenos Aires og tatt seg derfra via Europa, har han nå landet i Norge. Samuel Massie ankom landet på et tidligere tidspunkt, får Dagbladet opplyst.

Andhøy fikk ikke godkjent ekspedisjonen på forhånd, og han ble i midten av april anmeldt av Norsk polarinstitutt, Norges utøvende miljømyndighet i Antarktis. Han er anmeldt for de samme bruddene på miljøforskriften som han i fjor fikk et forelegg på 25 000 for.

Han har tidligere varslet at han ikke kommer til å vedta et nytt forelegg, og er villig til å ta saken i retten.