Jarle Andhøy er tilbake i Norge

Eventyreren vurderer ny Antarktis-ekspedisjon vel hjemme på Gardermoen.

I GAMLELANDET: Jarle Andhøy ble møtt av Rune «Supern» Olsgaard på Gardermoen. Andhøy er tilbake etter en månedslang søk etter Berserk som forsvant i Antarktis. Foto: Jacques Hvistendahl
I GAMLELANDET: Jarle Andhøy ble møtt av Rune «Supern» Olsgaard på Gardermoen. Andhøy er tilbake etter en månedslang søk etter Berserk som forsvant i Antarktis. Foto: Jacques HvistendahlVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi vil komme tilbake med intervju med Jarle Andhøy om kort tid.

GARDERMOEN (Dagbladet): Jarle Andhøy landet i Norge like etter klokken 18.00, etter en fem måneder lang ekspedisjon til Antarktis for å lete etter svar på hvorfor og hvordan «Berserk» forsvant i 2011 med tre mann om bord.

Ute i ankomsthallen på Gardermoen åpner Andhøy for nok en ekspedisjon til Antarktis for å finne svarene på hva som skjedde da «Berserk» forsvant.

- Om jeg drar tilbake eller ikke kommer an på svarene jeg får. Vi ble møtt av en vegg med hemmeligholdelse, sier Andhøy til Dagbladet.

- Hvis vi ikke får de svarene vi ønsker, kommer vi til å dra tilbake.

Etter at Andhøy og besetningen i januar la ut på den svært kontroversielle turen med den 54 fot lange seilbåten «Nilaya», som senere ble omdøpt til «Berserk», i januar, har de blant annet blitt jaget av newzealandske myndigheter og blitt satt i en ti dager lang arrest ved en chilensk marinebase i Puerto Williams. 

Den norske eventyreren har fortsatt ingen svar på hva som skjedde med «Berserk», etter at nødpeilesenderen ble utløst i Rosshavet 22. januar i fjor.

TIL STEDE: Rune «Supern» Olsgaard er på Gardermoen for å ønske Jarle Andhøy velkommen hjem.
TIL STEDE: Rune «Supern» Olsgaard er på Gardermoen for å ønske Jarle Andhøy velkommen hjem. Vis mer

Etter dette opphører alle livstegn fra trønderen Robert Skaanes (34), Tom Gisle Bellika (36) fra Oslo og sørafrikaneren Leonard J. Banks (32).

Etter å ha avholdt en minneseremoni for Robert Skaanes, Tom Gisle Bellika og Leonard J. Banks i Antarktis, og lett etter spor etter «Berserk» som forsvant i februar i fjor, seilte Andhøy mot Sør-Amerika, hvor de ble anholdt av den argentinske marinen.

I chilensk farvann ble han anholdt grunnet kluss med papirene til «Nilaya», den newzealandske båten Andhøy har kjøpt og som så ble omdøpt til «Berserk» under en høyst uoffisiell - og uregistrert - seremoni underveis.

De ble sluppet fri etter ti dager, og etter å ha seilt til Buenos Aires og tatt seg derfra via Europa, har han nå landet i Norge. Samuel Massie ankom landet på et tidligere tidspunkt, får Dagbladet opplyst.

Andhøy fikk ikke godkjent ekspedisjonen på forhånd, og han ble i midten av april anmeldt av Norsk polarinstitutt, Norges utøvende miljømyndighet i Antarktis. Han er anmeldt for de samme bruddene på miljøforskriften som han i fjor fikk et forelegg på 25 000 for.

Han har tidligere varslet at han ikke kommer til å vedta et nytt forelegg, og er villig til å ta saken i retten.