TROMSØ:  Jarle Andhøy har gått gjennom en ny runde i retten etter at han krysset 60 grader sør og dro inn i Sørishavet uten tillatelse fra Norsk Polarinstitutt. Jarle Andhøy nekter å vedta forelegget og vil sammen med sin advokat bestride at det er ulovlig å seile i internasjonalt farvann. Her fra rettssaken i sommer. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet.
TROMSØ: Jarle Andhøy har gått gjennom en ny runde i retten etter at han krysset 60 grader sør og dro inn i Sørishavet uten tillatelse fra Norsk Polarinstitutt. Jarle Andhøy nekter å vedta forelegget og vil sammen med sin advokat bestride at det er ulovlig å seile i internasjonalt farvann. Her fra rettssaken i sommer. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet. Vis mer

Jarle Andhøy etter rettssaken og tapet av tre kamerater:

- Livet etter ulykken ble snudd fra å være en livsdrøm til å bli et livs mareritt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): - Tilværelsen min blir aldri den samme igjen, sier Jarle Andhøy.

- Det sier seg selv. Jeg har mistet tre gode venner, og det vil alltid ligge der.

Utløste nødsignal 22. februar 2011 ble det plukket opp et nødpeilesignal fra Berserk i Sørishavet. Ingen lyktes å få kontakt med båten etter signalet ble utløst, og verken båten eller mannskapet er siden funnet.

Året etter reiste Andhøy til Antarktis for å forsøke å finne ut hva som skjedde med hans tre savnede kamerater, Robert Skaanes (34), Tom Gisle Bellika (36) og Leonard J. Banks (32).

Anket bot til retten I etterkant ble eventyreren ilagt en bot på 40 000 kroner å ha reist uten tillatelse fra Norsk Polarinstitutt. I juni i år økte Nord-Troms tingrett boten til 45 000 kroner.

Andhøy anket, og denne uka har saken gått for Hålogaland lagmannsrett i Tromsø.

Vil ha svar Like før retten ble hevet fredag ettermiddag tok Andhøy ordet:

- Jeg står i en situasjon hvor tre mann er omkommet. Men fokus har vært på hvor vidt jeg har gjort noe ulovlig, om jeg har gått i land i Antarktis eller ikke. Derfor anmoder jeg igjen statsadvokaten til å bruke tid på å finne svarene på de spørsmålene jeg har stilt tidligere og ikke fått svar på. Selv om vi i retten nå har dokumentert at offisielle parter sitter på denne typen info, både bilder og omfattende korrespondanse forut for forliset. Hva har blitt kommunisert mellom polarmyndighetene? Og hvilke beskjeder har blitt gitt til mannskapet ombord på Berserk? Av hensyn til de pårørende ber jeg om at ressursene brukes på å besvare disse spørsmålene. Om jeg har vært i land i Antarktis er en bisak i min tilværelse.

- Pirat mot stat Til Dagbladet utdyper Andhøy:

- Dette har vært en sak med pirat mot stat. For min del har det vært en tøff prosess, men den har også vært svært nyttig. Vi har fått vist fram materiell som polarmyndighetene har hevdet ikke eksisterer, sier Andhøy.

Han viser til et bilde av Berserk som ble lagt fram for retten torsdag, hvor seilbåten ligger nær land i verneområdet Backdoor Day under et døgn før forlistet i en varslet orkan på Rosshavet.

- For meg har dette blitt en prinsipiell sak da hovedfokuset for myndighetene etter ulykken ikke har vært på ulykkesspørsmålene, men rettet mot ulovlig seilas i Antarktis og manglende forsikring. Jeg er særdeles fornøyd med at den har ført til at vi har fått ut flere sider med informasjon som hva som skjedde i forkant av forliset.

Har søkt svar siden 2011 Helt siden den fatale februardagen i 2011 har Andhøy forsøkt å finne svar på hvorfor hans tre kamerater på Berserk forlot en trygg havn like før orkanen.

Havnen befinner seg like ved Scott-basen, som drives av New Zealand. Seilbåten forliste i Rosshavet under et døgn seinere.

- Etter forliset 2011 visste vi ingenting om den offisielle kontakten om og med Berserk forut for forliset. På tross av gjentatte henvendelser har polarinstituttet valgt å være tyst, men gjennom straffesaken og gjentatte begjæringer av advokat Brynjar Østgaard har det nå blitt utlevert ett omfattende bilde av norske og newzealandske myndigheters renkespill i kulissene for ekspedisjonen både i 2011 og 2012. Det er så mye graverende opplysninger i det totale materialet at man umulig kan la det ligge i bero.

- Polarmyndighetene har til nå bare tåkelagt denne informasjonen - eller ikke gitt ut informasjon i det hele tatt, sa han til Dagbladet onsdag.

Avviser påstand om hemmelighold Samtidig tilbakeviste direktør Jan-Gunnar Winther ved Norsk Polarinstitutt Andhøys påstander.

- Vi har ikke gjort noe som berører denne siden av saken, og sitter ikke på informasjon eller har hatt kommunikasjon som viser at vi har gjort noe som kunne hatt påvirkning på det tragiske utfallet.

- Seilte på "åpent hav" I sin prosedyre opprettholdt aktor dommen om at Andhøy dømmes til å betale et forelegg på 45 000 kroner, subsidiært fengsel i 50 dager og dekking av saksomkostninger.

Forsvarer Østgård ba om at Andhøy frifinnes for å ha seilt tilbake til Antarktis uten tillatelse, forsikring eller garanti. Begrunnelsen er at han bare seilte på det som FNs havrettstraktat definerer som «åpent hav».

Dom i straffesaken vil forkynnes for Andhøy 21. november i Oslo.

- Jeg har behov for å fordøye og gå igjennom hva som her skjedd disse dagene i Tromsø, sier han.

Vil ikke gi seg Eventyreren har tidligere uttalt at han ikke gir seg før han får ut all informasjonen han hevder polarmyndighetene skjuler.

- Jeg vet at det finnes mer informasjon. Det er utenkelig at jeg som pirat eller enkeltindivid sitter på mer informasjon om statsanliggende forhold og dokumentasjon enn den norske statsforvaltning i Antarktis. Derfor er det verdt å merke seg polardirektørens vitnemål som bekreftet daglig kontakt med newzealandske og amerikanske polarmyndigheter i perioden forut for forliset. Inntil ulykken var et faktum er det ingen av de skriftlige kildene som tyder på sikkerhetsfokus på det savnede mannskapet. Det var tvert om - og det vil jeg snart synliggjøre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer