Jarle Andhøy etter rettssaken og tapet av tre kamerater:

- Livet etter ulykken ble snudd fra å være en livsdrøm til å bli et livs mareritt.

TROMSØ:  Jarle Andhøy har gått gjennom en ny runde i retten etter at han krysset 60 grader sør og dro inn i Sørishavet uten tillatelse fra Norsk Polarinstitutt. Jarle Andhøy nekter å vedta forelegget og vil sammen med sin advokat bestride at det er ulovlig å seile i internasjonalt farvann. Her fra rettssaken i sommer. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet.
TROMSØ: Jarle Andhøy har gått gjennom en ny runde i retten etter at han krysset 60 grader sør og dro inn i Sørishavet uten tillatelse fra Norsk Polarinstitutt. Jarle Andhøy nekter å vedta forelegget og vil sammen med sin advokat bestride at det er ulovlig å seile i internasjonalt farvann. Her fra rettssaken i sommer. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Tilværelsen min blir aldri den samme igjen, sier Jarle Andhøy.

- Det sier seg selv. Jeg har mistet tre gode venner, og det vil alltid ligge der.

Utløste nødsignal 22. februar 2011 ble det plukket opp et nødpeilesignal fra Berserk i Sørishavet. Ingen lyktes å få kontakt med båten etter signalet ble utløst, og verken båten eller mannskapet er siden funnet.

Året etter reiste Andhøy til Antarktis for å forsøke å finne ut hva som skjedde med hans tre savnede kamerater, Robert Skaanes (34), Tom Gisle Bellika (36) og Leonard J. Banks (32).

Anket bot til retten I etterkant ble eventyreren ilagt en bot på 40 000 kroner å ha reist uten tillatelse fra Norsk Polarinstitutt. I juni i år økte Nord-Troms tingrett boten til 45 000 kroner.

Andhøy anket, og denne uka har saken gått for Hålogaland lagmannsrett i Tromsø.

Vil ha svar Like før retten ble hevet fredag ettermiddag tok Andhøy ordet:

- Jeg står i en situasjon hvor tre mann er omkommet. Men fokus har vært på hvor vidt jeg har gjort noe ulovlig, om jeg har gått i land i Antarktis eller ikke. Derfor anmoder jeg igjen statsadvokaten til å bruke tid på å finne svarene på de spørsmålene jeg har stilt tidligere og ikke fått svar på. Selv om vi i retten nå har dokumentert at offisielle parter sitter på denne typen info, både bilder og omfattende korrespondanse forut for forliset. Hva har blitt kommunisert mellom polarmyndighetene? Og hvilke beskjeder har blitt gitt til mannskapet ombord på Berserk? Av hensyn til de pårørende ber jeg om at ressursene brukes på å besvare disse spørsmålene. Om jeg har vært i land i Antarktis er en bisak i min tilværelse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer