Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jarle Andhøy får 45 000 kroner i bot for ulovlig Antarkis-tur

Tapte i lagmannsretten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Eventyreren Jarle Andhøy ble i Hålogaland lagmannsrett i dag dømt til å betale 45 000 kroner i bot for å ha reist til Antarktis for å lete etter omkomne kamerater uten godkjennelse.

- Jeg er veldig fornøyd med dommen. Den gir meg rett i det jeg har sagt hele tiden, nemlig det at jeg har rett til å seile på åpent hav i farvannet rundt Antarktis, skriver Jarle Andhøy i en mail til Dagbladet.

Han vil imidlertid anke dommen til Høyesterett, fordi han mener dommen er selvmotsigende.

- Dommen er selvmotsigende Eventyreren krysset 60 grader sør da han dro inn i Sørishavet og lette etter sine savnede kamerater fra Berserk, som forsvant i Sørishavet. Aktiviteter i Antarktis-områdene reguleres av Norsk Polarinstitutt, og Andhøy trengte derfor tillatelse for å reise inn i disse områdene.

Dersom han bare hadde reist på åpent hav, på gjennomreise, er ikke en slik tillatelse nødvendig, mener retten. Men Andhøy lå oppankret ved land flere ganger på turen.

Retten sier derfor at Andhøy ikke hadde tilstrekkelig tillatelse, forsikring eller garanti, da han reiste til Antarktis.

- Det som er selvmotsigende i dommen er at norsk rett forsøker å hindre seilasen opp mot kysten og fjæresteinene og legger begrensinger i forhold til oppankring, skriver Andhøy til Dagbladet.

- Ingen stater har suverenitet Han mener det er en juridisk begrensning som Norge ikke har.

- Ingen stater har suverenitet over territorialfarvann og eierskap til farvannet rundt Antarktis, skriver Andhøy til Dagbladet.

Derfor vil han anke saken til Høyesterett.

- På grunn av selvmotsigelsen i dommen, som på den ene side gir meg retten til å seile på åpent hav, men på den annen side forsøker begrense navigasjonen til en statsløs kyst så vil dommen ankes til høyesterett, skriver Andhøy til Dagbladet.

Forsvant i 2011 Andhøy har siden 22. februar 2011 prøvd å finne ut hva som skjedde med sine kamerater.

Etter leteekspedisjonen, ble Andhøy ilagt en bot på 40 000 kroner for å ha reist uten tillatelse fra Norsk Polarinstitutt. I juni i år økte Nord-Troms tingrett boten til 45 000 kroner.

I dag ble han av lagmannsretten dømt til å betale 45 000 kroner i bot, subsidiært 50 dagers fengsel, samt saksomkostningene på 5000 kroner.

MÅ BETALE BOT:  Jarle Andhøy er i Hålogaland lagmannsrett dømt til å betale en bot på 45.000 kroner for å ha reist til Antarktis uten godkjennelse. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
MÅ BETALE BOT: Jarle Andhøy er i Hålogaland lagmannsrett dømt til å betale en bot på 45.000 kroner for å ha reist til Antarktis uten godkjennelse. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling