Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpixVis mer

Jarle Andhøy fikk ikke støtte av Høyesterett

Avviste anken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyesterett har avvist anken fra Jarle Andhøy som har ment at alle står fritt til å ferdes på havet i Antarktis.

Lagmannsretten kom fram til at Andhøy brøt forskriftene for Antarktis-traktaten i 2012, da han uten tillatelse eller forsikring dro for å finne ut hva som hadde skjedd med kameratene Robert Skaanes (34), Tom Gisle Bellika (36) og Leonard J. Banks (32).

De tre forsvant under Berserk-ekspedisjonen i februar 2011. Både lagmannsretten og Nord-Troms tingrett kom fram til at Andhøy har brutt det internasjonale regelverket der alle aktiviteter sør for 60. breddegrad skal godkjennes ett år i forveien.

Jarle Andhøy nekter å betale boten på 45 000 kroner, tross at Høyesterett i dag har avvist anken, melder P4.

Andhøy fikk en bot på 45 000 kroner for å bryte plikten om å gi korrekt informasjon om ekspedisjonen. Andhøy selv har tidligere uttalt at han mener alle står fritt til å ferdes på havet i Antarktis.

Høyesterett har nå vedtatt å opprettholde boten, men Andhøy nekter fortsatt å betale.

- Det er fortsatt en ankemulighet til, og inntil vi har sagt oss enige med dommen eller ikke, så tar vi ikke stilling til betalingen, sier han til P4 Nyhetene. Han kaller dommen et tap for Norge som sjøfartsnasjon.

- Fordi at Norge da legger inn begrensninger på seilaser i internasjonalt farvann. Også er det en seier for Norge som polarimperialist, mener Andhøy.