HAR PLANLAGT NY TUR: - Vi har visst i noen uker at Jarle Andhøy har oppholdt seg i New Zealand, sier Jan Gunnar Winther, direktør ved Norsk Polarinstitutt i Tromsø, til Dagbladet. Foto: Torbjørn Berg/Dagbladet
HAR PLANLAGT NY TUR: - Vi har visst i noen uker at Jarle Andhøy har oppholdt seg i New Zealand, sier Jan Gunnar Winther, direktør ved Norsk Polarinstitutt i Tromsø, til Dagbladet. Foto: Torbjørn Berg/DagbladetVis mer

- Jarle Andhøy har reist til New Zealand, og har kjøpt ny båt

Andhøy har planlagt ny Sydpol-tur i et år, sier Norsk Polarinstitutt til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det ble seint i går kveld og i morges spekulert i at eventyrer Jarle Andhøy har planlagt en ny ekspedisjon til Sydpolen, etter ekspedisjonen med «Berserk» for et snaut år siden endte i tragedie.

- Vi har visst i noen uker at Jarle Andhøy har oppholdt seg i New Zealand, sier Jan Gunnar Winther, direktør ved Norsk Polarinstitutt i Tromsø, til Dagbladet.

- Han ankom New Zealand tidlig i januar. Det søkes etter Andhøy nå, sier Winther.

Venner av Andhøy vil ikke bekrefte en ekspedisjon overfor Dagbladet, men sier det vil komme en pressemelding om kort tid.

Winther har ikke fått bekreftet at Jarle Andhøy har forlatt New Zealand med kurs mot Sydpolen, men greier ut om bakgrunnen for informasjonen som nå er ute:

Har ny båt - Like etter at Andhøy kom tilbake fra ekspedisjonen i fjor, meldte han - slik man skal - fra til norske myndigheter om en aktivitet han ville gjennomføre denne sesongen. Den meldinga var mangelfull, og manglet en del info. Det skjer imidlertid ofte, og er ikke spesielt for denne saken, sier Winther.

- Vi har kommunisert med Andhøy om dette det siste året. Norske myndigheter har ikke godkjent en ny tur. Men Andhøy har ikke brutt noen regler før han har krysset 60 grader sør, sier Winther.

Han sier Andhøy har investert i en ny båt. Ifølge new zealandske medier er dette båten «Nilaya», som nå skal være omdøpt til «Berserk».

Fartøyet var inntil nylig til salgs i Auckland-området og er en 54 fot lang seilbåt i stål.

Fikk forelegg - Da det ble kjent at han hadde investert i ny båt og var i New Zealand, sendte UD ut en note til Antarktis-traktaten, både for å informere partene og fordi han kan ha fått godkjennelse fra andre land. Vi er ikke kjent med at det finnes en godkjenning, men kan ikke utelukke det, sier Winther til Dagbladet.

Jarle Andhøy fikk i fjor et forelegg på 25 000 kroner for brudd på miljøforskriften for Antarktis etter Berserk-ekspedisjonen.

Berserk forliste i Sørishavet i februar i fjor.

De to nordmennene Robert Skaanes (34) fra Trondheim og Tom Gisle Bellika (36) fra Oslo, samt sørafrikaneren Leonard J. Banks (32), omkom i ulykken. Andhøy og 18 år gamle Samuel Massie overlevde.

HAR IKKE GITT TILLATELSE: Jan-Gunnar Winther. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / SCANPIX
HAR IKKE GITT TILLATELSE: Jan-Gunnar Winther. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / SCANPIX Vis mer