SISTE BILDE: Dette skal være blant de siste bildene tatt av «Berserk» før båten forsvant i Sørishavet. 
Foto: New Zealand Defence Force / HMNZS Wellington / Scanpix
SISTE BILDE: Dette skal være blant de siste bildene tatt av «Berserk» før båten forsvant i Sørishavet. Foto: New Zealand Defence Force / HMNZS Wellington / ScanpixVis mer

Jarle Andhøy minnes sine døde kompiser nå

- De har det tøft, sier Rune «Supern» Olsgaard.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rundt 10.30 i dag snakket Rune «Supern» Olsgaard, talsmann for Jarle Andhøys ekspedisjon, med Andhøy på satelittelefon. Da gjorde de forberedelser til seremonien, der de skal minnes sine kompiser som omkom på samme sted i fjor.

Minneseremonien finner sted der nødpeilesignalet fra «Berserk» kom fra for ett år siden i dag.

- Det er klart de har det tøft nå, sier Olsgaard til Dagbladet.

Blomster Leonard Banks, Robert Skaanes og Tom Gisle Bellika omkom da Berserk forliste i Sørishavet i februar i fjor. Samuel Massie og ekspedisjonslederen Jarle Andhøy overlevde siden de befant seg på fastlandet da ulykken skjedde.

Under seremonien skal mannskapet på «Nilaya» legge ned blomster på havet.

Det var klokka 05.22 tirsdag 22. februar i fjor nødpeilesignalet kom fra «Berserk» i Sørishavet. Signalet varte i omtrent en time. Ingen lyktes å få kontakt med båten etter signalet ble utløst, og det ble satt i gang en stor leteaksjon.

Vanskelig leteaksjon Nødmeldingen ble sendt fra Rosshavet 18 nautiske mil nord for den new zealandske Scott-basen i Antarktis. Ekstreme værforhold gjorde leteaksjonen vanskelig.

«Berserk» har aldri blitt funnet, men under redningsaksjonen ble en av båtens livbåter funnet tom.

Jarle Andhøy har nå lagt ut på en ekspedisjon for å finne svar på hva som skjedde forut for at «Berserk» ble meldt savnet. Mannskapet var varslet om at det var meldt et ekstremt uvær i området. Likevel valgte de å forlate en trygg havn.

Depotene Jarle Andhøy og besetningen på «Nilaya» kommern i dag fra Backdoor Bay og Horseshoe Bay, og har med egne øyne sett at depotene fra «Berserk» ikke var der.

MINNES: Jarle Andhøy og hans mannskap forbereder seremonien. 
Foto: Heiko Junge / Scanpix
MINNES: Jarle Andhøy og hans mannskap forbereder seremonien. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

- Vi er som store spørsmålstegn her, sier Olsgaard.

Jan Gunnar Winther ved Polarinistituttet sier at den informasjonen de har fått er at både den amerikanske McMurdo-stasjonen og new zealandske Scott-basen ikke har fjernet disse depotene. De har heller ikke sett dem.

- Scott-basen har hatt noen overflyvninger siden i fjor, og det har vært personell i området, ingen har sett disse depotene, sier Winther.

Scott-basen har derimot flyttet utstyr fra landdelen av fjorårets ekspedisjonen fra basen og til Christchurc. Dette kjente Andhøy til før han dro på ekspedisjonen.

SEREMONI: Nå er «Nilaya» framme der minneseremonien skal holdes.

Foto: New Zealand coast guard
SEREMONI: Nå er «Nilaya» framme der minneseremonien skal holdes. Foto: New Zealand coast guard Vis mer