Jarle Andhøy nekter å betale boten på 45 000 kroner for

- Saken vil bli anket.

DØMT: Jarle Andhøy er i Nord-Troms tingrett dømt til å betale en bot på 45.000 kroner for å ha reist til Antarktis uten godkjennelse. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
DØMT: Jarle Andhøy er i Nord-Troms tingrett dømt til å betale en bot på 45.000 kroner for å ha reist til Antarktis uten godkjennelse. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Eventyreren Jarle Andhøy må betale 45.000 kroner i bot for å ha reist til Antarktis for å lete etter omkomne kamerater uten godkjennelse. Det bekrefter Andhøys forsvarer, advokat Brynjar Østgård, overfor NTB.

- Saken vil bli anket da dommeren selv har konkludert med at området er åpent hav, men dømmer etter traktatsregler som gjelder på land. Han har heller ikke forstått at det ikke er meldeplikt å seile på åpent hav, skriver Andhøy i en SMS til Dagbladet.

Nye opplysninger Andhøy måtte møte i retten etter å ha nektet å vedta et forelegg på 40.000 kroner etter at han i 2012 reiste til Antarktis uten godkjennelse, forsikring eller garanti.

Nord-Troms tingrett satte mandag boten til 45.000 kroner, subsidiært 50 dagers fengsel. Andhøy hevdet i retten at han ble bøtelagt på feil grunnlag, og at han ikke trengte tillatelse for å seile i internasjonalt farvann i Antarktis.

Retten slår fast at alle som går sør for 60. breddegrad, har en meldeplikt.

Andhøy mener desutten at Norsk Polarinstitutt (NPI), som gir tillatelsene, har informasjon om kommunikasjon som ikke kom fram i retten. Andhøy sikter til hans påstander om at NPI hadde informasjon om kommunikasjonen Berserk hadde med newzealandske myndigheter. Dette avblåste NPI-direktør Jan-Gunnar Winther under rettssaken.

- Den informasjonen om kommunikasjon skal fram i fortsettelsen her, skriver Andhøy til Dagbladet.

Ville ha svar - Vil du vedta forelegget, spurte dommer Unni Sandbukt rettssaken for to uker siden?

- Jeg kan ikke godta et forelegg for noe som ikke har skjedd. Så svaret er nei, sa Jarle Andhøy i retten.

Formålet med turen var at han på egenhånd ville undersøke hva som gikk galt da båten Berserk forliste med tre av mannskapet om bord året før.

- Det viktigste for meg var uansett å reise tilbake for å finne ut hvilke tiltak polarmyndigheter gjorde mot ekspedisjonen. Jeg vil også ha svar på hva som skjedde med «Berserk» og mannskapet, sa Andhøy til Dagbladet.

(NTB/Dagbladet)

I RETTEN: Jarle Andhøy nekter å vedta forelegget og vil sammen med sin advokat bestride at det er ulovlig å seile i internasjonalt farvann. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.
I RETTEN: Jarle Andhøy nekter å vedta forelegget og vil sammen med sin advokat bestride at det er ulovlig å seile i internasjonalt farvann. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer