MISFORNØYD: Jarle Andhøy påklager nå henleggelsen av anmeldelsen for brudd på vernesonebestemmelsene. Her er han på brygga i Risør tidligere i år. FOTO:TORBJØRN BERG / DAGBLADET
MISFORNØYD: Jarle Andhøy påklager nå henleggelsen av anmeldelsen for brudd på vernesonebestemmelsene. Her er han på brygga i Risør tidligere i år. FOTO:TORBJØRN BERG / DAGBLADETVis mer

Jarle Andhøy påklager henleggelse

«Berserk»-kapteinen mener handlingen er straffefri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

24. oktober henla Troms politidistrikt en del av forholdene Andhøy var anmeldt for, men 3. november ble han ilagt et forelegg på 25 000 kroner for brudd på miljøforskriften for Antarktis etter «Berserk»-ekspedisjonen i februar i år.

Jarle Andhøy valgte å vedta dette forelegget, men påklager nå henleggelsen av anmeldelsen for brudd på vernesonebestemmelsene.

- Min klient erkjenner overtredelse av vernesonebestemmelsene, men mener handlingen er straffefri grunnet nødretten. Hensikten med klagen er å få belyst omstendighetene forut for ulykken, sier Andhøys advokat Nils Jørgen Vordahl.

«Berserk»-skipperen ble anmeldt av Norsk Polarinstitutt i mars i år, og fikk forelegget for å ha unnlatt å sende melding til Norsk Polarinstitutt før igangsettelse, unnlatt å utarbeide foreløpig konsekvensutredning og ikke sørget for tilstrekkelig forsikring/garanti for søk, redningsaksjon eller syketransport.

Politiet fant ikke grunnlag for å sikte ham for overtredelse av vernesonebestemmelsene på grunn av bevisets stilling, noe Andhøy altså ikke er fornøyd med.

Fem menn deltok på ekspedisjonen fra 12. til 22. februar i år, som endte med at tre menn er antatt omkommet etter at seilbåten «Berserk» forliste. Jarle Andhøy og 18 år gamle Samuel Massie overlevde ettersom de befant seg på land.

(NTB)