NY BÅT: jarle Andhøys mål for ekspedisjonen med båten «Nilaya» er å ta seg inn i det beryktede McMurdo-sundet i håp om å få svar på hva som skjedde med «Berserk». Foto: New Zealand kystvakt
NY BÅT: jarle Andhøys mål for ekspedisjonen med båten «Nilaya» er å ta seg inn i det beryktede McMurdo-sundet i håp om å få svar på hva som skjedde med «Berserk». Foto: New Zealand kystvaktVis mer

- Jarle Andhøy vurderer å snu

Men er fortsatt innstilt på å krysse den kritiske grensa på 60 grader sør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Han anser det ikke som en skam å snu, sier Jarle Andhøys advokat Nils Jørgen Vordahl til Dagbladet.

Vordahl hadde da ikke snakket med Andhøy siden klokka 11.00 dagen før. Grunnen er at kontakten foregår via en satellittelefon som Andhøy skrur av når han ikke bruker den.

Under samtalen med Vordahl, var Andhøy mest opptatt av hvordan pressekonferansen på torsdag hadde forløpt.

Ifølge Vordahl kan vær- og isforholdene gjøre at Andhøy til slutt bestemmer seg for å snu.

- Dette vurderes fortløpende, sier han.

Dagbladet har tidligere skrevet at Andhøys mål for ekspedisjonen med båten «Nilaya» er å ta seg inn i det beryktede McMurdosundet, for å få svar på hva som skjedde da seilbåten «Berserk» forsvant i Sørishavet 22. februar i fjor, med tre av mannskapet om bord. Kaptein Jarle Andhøy og en av mannskapet var da på land.

En teori er at mannskapet kan ha blitt jaget fra det avtalte ankringspunktet.

Kritisk grense Andhøy styrer nå mot den kritiske grensa hvor det kreves en tillatelse fra norske myndigheter. Den grensa inntreffer på 60 grader sør.

- Han er innforstått med at det kreves en tillatelse for å gjøre det, sier Vordahl.

- Hva tenker han om at han ikke har noen slik tillatelse?

- Slik han opplever det, har han vel ikke noe særlig tro på at han ville fått en slik tillatelse uansett, og for ham er det et avveiningsspørsmål hva han skal gjøre. For ham veier det tyngst å få svar på de spørsmålene han ønsker, sier Nils Jørgen Vordahl.

Tar ei uke Forrige gang Andhøy og hans mannskap krysset grensa på 60 grader sør, endte det med politianmeldelse og et forelegg på 25 000 kroner som Andhøy godtok.

De siste dagene har det vært mye oppmerksomhet rundt Andhøy og båten «Nilaya», etter at New Zealands tollmyndigheter har gjort søk etter ham.

Jan Gunnar Winther ved Norsk Polarinstitutt påpeker at Andhøy foreløpig ikke har brutt grensa på 60 grader.

- Det er avhengig av vær, vind og bølgehøyde, og hvor fort båten kan seile. Men det er avstander som tilsier at det kan ta ei uke før han krysser 60 grader, sier Winther til Dagbladet.