Jarle Andhøy vurderer ny ekspedisjon for å få svar på «Berserk»-gåten

- Har flere spørsmål på blokka enn det jeg hadde før vi reiste ut.

DET SISTE MØTET: Her tar «Berserk»-mannskapet farvel med Jarle Andhøy og Samuel Massie, da de to sistnevnte satte kursen mot Sydpolen. Andhøy gir ikke opp jakta på svar hvorfor «Berserk» forsvant. Foto: TV Norge
DET SISTE MØTET: Her tar «Berserk»-mannskapet farvel med Jarle Andhøy og Samuel Massie, da de to sistnevnte satte kursen mot Sydpolen. Andhøy gir ikke opp jakta på svar hvorfor «Berserk» forsvant. Foto: TV NorgeVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jarle Andhøy er på vei mot Sør-Amerika. Etter at bommen på «Nilaya» måtte repareres, sier Andhøy nå at turen går bra. Men det er fortsatt et mysterium hvorfor «Berserk» forliste i isødet i Antarktis i fjor.

Nå sier eventyreren til Dagbladet at det er aktuelt med en ny ekspedisjon til isødet for å grave videre. Andhøy forteller at han vurderer flere alternativer som potensielt kan spore opp vraket av seilbåten.

- Det kan ikke utelukkes at det blir en tur tilbake. Vi er også i dialog med ulike aktører som kan bruke sonar i et forsøk på å lokalisere metallskroget på sjøbunnen, for å få bekreftet at båten fysisk ligger der, sier Andhøy, som presiserer at ingen avgjørelser om er tatt.

Ingenting avgjort Han håper først og fremst på å få svarene og puslespillbrikkene i «Berserk»-forliset fra newzealandske myndigheter, som han tidligere har anklaget for «dobbelkommunikasjon».

- Jeg håper at all informasjon kan komme til overflaten. Slik det har vært nå har jeg fått flere spørsmål på blokka enn det jeg hadde før vi reiste ut, sier Andhøy på satelittelefon.

Han sikter blant annet til rotet omkring utstyret fra «Berserk». Dagbladet fikk 16. mars bekreftet at det likevel sto igjen utstyr etter «Berserk» på Scott-basen i Antarktis, stikk i strid med tidligere info.

MOT SYDPOLEN: Jarle Andhøy og Samuel Massie i Antarktis, der de ville ta seg til Sydpolen på ATV. Ekspedisjonen ble avbrutt. Foto: TV Norge
MOT SYDPOLEN: Jarle Andhøy og Samuel Massie i Antarktis, der de ville ta seg til Sydpolen på ATV. Ekspedisjonen ble avbrutt. Foto: TV Norge Vis mer

LES HELE SAKEN I DAGENS PAPIRUTGAVE AV DAGBLADET, DER JARLE ANDHØY OGSÅ AVSLØRER AT HAN HAR KNYTTET TIL SEG NYE HJELPERE OG STØTTESPILLERE FOR Å KOMME TIL BUNNS I BERSERK-GÅTEN.

Avventer anmeldelse Direktør Jan-Gunnar Winther ved Norsk polarinstitutt, som forvalter norsk aktivitet i Antarktis, vil ikke kommentere Andhøys tanker om en mulig ny ekspedisjon, men sier at han er velkommen til å søke på linje med alle andre som planlegger å dra til isødet.

- Selvfølgelig. Vi forskjellsbehandler ingen, sier Winther til Dagbladet.

Andhøy har ikke innhentet tillatelse til at årets ekspedisjon kan passere 60 grader sør. Norsk polarinstitutt sier de venter til han er ute av polområdet før de tar en avgjørelse om politiforfølgelse. Hele ekspedisjonen må sees under ett, ifølge Jan-Gunnar Winther.

Satelittbilder Andhøys kontakt i Norge, Rune «Supern» Olsgaard, bekrefter at det er aktuelt med en ny tur. Det blir i så fall med sidescanner og radiostyrte miniubåter.

- Eventuelt vil vi søke bistand av et annet fartøy som har det utstyret om bord, sier «Supern» til Dagbladet.

Men først skal Andhøy-leiren grave i korrespondansen mellom Norge og New Zealand. «Supern» sier de håper å få ut informasjonen uten å måtte gå til innsynsbegjæringer og formelle skritt.

TAR FARVEL: Robert Skaanes, Tom Gisle Bellika og Leonard J. Banks ombord på «Berserk». Foto: TV Norge
TAR FARVEL: Robert Skaanes, Tom Gisle Bellika og Leonard J. Banks ombord på «Berserk». Foto: TV Norge Vis mer