- Jarle er født i feil århundre

Han ville vært blant de store oppdagerne, mener vennen Kaare Skard.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kaare Skard har tidligere har hatt regi på flere av dokumentarene om mannskapet ombord på skuta «Berserk». Han forteller til Dagbladet at Andhøy er en person med en enorm trang til å oppdage nye ting, og mener bestemt han ville vært en av våre fremste oppdagere for 100 år siden.

- Det er noe jeg alltid ment om han. Jeg har kjent han siden han var rundt 20 år gammel. Han har sterke karaktertrekk og et ekstremt overlevelsesinstinkt. Han har også en ustoppelig trang til å dra ut og oppleve ting. For de som kjenner til Amundsen og hvilken person han var, er det mange likheter å dra til Jarle, sier Skard til Dagbladet.  

Føler ansvaret «Berserk» har vært savnet i Sørishavet siden tirsdag etter seilbåten utløste et nødpeilesignal.

Letebåten Steve Irwin søkte i kveld med helikopter ved Franklinøya. Bak øya er det godt ly for vinden. I natt ringte Andhøy til redningstjenesten i New Zealand og fortalte at før ekspedisjonsdeltakerne på Berserk hadde skilt lag, hadde de nevnt øya som et mulig møtested.

Jarle Andhøy er sammen med 18 år gamle Samuel Massie på isen i Antarktis, på vei tilbake fra sørpolpunktet. De tre andre savnede ekspedisjonsdeltakerne er Robert Skaanes (34) fra Trondheim, Tom Gisle Bellika (36) fra Oslo og sørafrikaneren Leonard J. Banks (32)

Skard tror Jarle er bekymret for vennene.

- Jarle har et stort hjerte og føler nok et stort ansvar for de på båten. Men han er en person som ser klart på tingene. Han kjenner båten, og vet at Bellika kjenner den, så han er nok sikker på at alt står bra til, forteller Skard.  

- Uten frykt Navnet «Berserk» var et kallenavn Andhøy fikk da han gikk på skolen. Han snakket mye om å kjøpe seg en båt han skulle seile jorden rundt med. Skard mener kallenavnet beskriver Andøy utrolig godt.  

- Han er en person uten frykt. Jeg har intervjuet han om det og han forstår ikke spørsmål rundt det. Han har flere ganger vært med på at båten har gått rundt, men nevner aldri frykt om disse situasjonene. Til tross for dette har han respekt for naturkreftene og er forsiktig. Mannskapet er klar over at farlige situasjoner kan oppstå, og er drillet i hvordan de skal håndtere det.

Målbevisst:  Kaare Skard som har vært med på å lage flere av dokumentarene om seilbåten «Berserk», mener Jarle Andhøy (bildet) har likhetstrekk med Roald Amundsen. Foto: Wildvikings.com/NRK
Målbevisst: Kaare Skard som har vært med på å lage flere av dokumentarene om seilbåten «Berserk», mener Jarle Andhøy (bildet) har likhetstrekk med Roald Amundsen. Foto: Wildvikings.com/NRK Vis mer

Skard har snakket mye med Andhøy om hans trang til å oppdage nye ting og steder. Han forteller at Andhøy mener han selv ikke passer inn i det moderne samfunnet og at han vil unngå hverdagens klør. Det er etter denne filosofien han også rekrutterer folk til båten sin. 

- Han velger aldri personer baser på at de er vinnere eller veltilpassede mennesker. Det viktigste er at de har gnisten og viljen i øynene til å ville dra på eventyr, sier Skard.

Letebåten Steve Irwin, som tilhører hvalfangstmotstanderne i Sea Shephers er nå den eneste som aktivt leter etter Berserk. De sa seg i kveld ferdig med letingen i McMurdo-sundet, og er ikke optimistiske med tanke på å finne nordmenne i live.

- Alt tyder på at Berserk har sunket, sa Paul Watson til Dagbladet i dag.

 Gamle venner:  Kaare Skard har kjent Jarle Andhøy siden 1998 og mener han har likheter med Roald Amundsen. Foto: Privat
Gamle venner: Kaare Skard har kjent Jarle Andhøy siden 1998 og mener han har likheter med Roald Amundsen. Foto: Privat Vis mer