NEKTET ADGANG: Jarle Andhøy får ikke søke ly på Scott-basen i Antarktis om han skulle ønske det. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
NEKTET ADGANG: Jarle Andhøy får ikke søke ly på Scott-basen i Antarktis om han skulle ønske det. Foto: Agnete Brun / DagbladetVis mer

- Jarle er ikke velkommen

New Zealands Antarktis-base vil ikke ta imot Jarle Andhøy om han må søke ly grunnet ekstremt vær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Scott-basen gjør det klart overfor ONE News i New Zealand at Andhøy kan glemme å få ly hos dem hvis han skulle ønske det. På spørsmål om hvorvidt de vil tilby Andhøy tak over hodet svarer basetalsmann Lou Sanson slik:

- Når han så åpenbart bryter newzealandsk lov - hvorfor skulle vi det?

Busby Noble, maorien som nærmest ved et uhell ble med båten etter at at han var med på oppussing og klargjøring av den, og Andhøy måtte forlate New Zealand i en fart, er derimot velkommen på Scott-basen.

- Om han er newzealandsk statsborger, og det oppstår spesielle hendelser ombord på skuta, vil vi hjelpe den new zealandske statsborgeren, sier Sanson.

«Arrogant» Personellet på basen sier de har oppfattet Andhøy som «arrogant» under et tidligere besøk, ifølge det newzealandske nettstedet. Andhøy selv vil ikke kommentere beskyldningen for å ikke tilspisse situasjonen ytterligere.

Det er imidlertid lite sannsynlig at basepersonellet skal få gleden av å avvise Jarle Andhøy i døra.

Ifølge Andhøys norske talsmann Rune «Supern» Olsgaard er mannskapet nå i rute igjen etter gårsdagens minneseremoni for de tre vennene som forsvant med «Berserk» for et år siden.

- Det er fortsatt bra vær og issmelting, så nå fortsetter de med søk etter oppflyt langs isen, sier «Supern» til Dagbladet.

Mot Sør-Amerika Olsgaard ønsker ikke å si hvem som er sammen med Andhøy, bergenseren Samuel Massie (20) og blindpassasjeren Busby Noble på skuta.

Dette fordi de ikke vil gjøre det for enkelt for New Zealand å straffeforfølge ekspedisjonsdeltagerne — som har reist mot Antarktis uten lov.
 
Dette er også årsaken til at Andhøy har bestemt seg for å ikke reise tilbake til New Zealand når det er på tide å snu.
 
- Da reiser de mot Sør-Amerika, sier «Supern» til Dagbladet.

 

KOMPIS OG TALSMANN: Jarle Andhøy med Rune «Supern» Olsgaard (i midten) og Christian «Fossern» Foss før den siste ekspedisjonen til Jarle. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KOMPIS OG TALSMANN: Jarle Andhøy med Rune «Supern» Olsgaard (i midten) og Christian «Fossern» Foss før den siste ekspedisjonen til Jarle. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer