FRYKTER IKKE FENGSEL:  Jarle Andhøys advokat sier Andhøys sak omhandler spørsmål som ikke vært prøvd eller problematisert tidligere i norsk rett, og at den kan sette fokus på uavklarte jurisdiksjonsspørsmål. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
FRYKTER IKKE FENGSEL: Jarle Andhøys advokat sier Andhøys sak omhandler spørsmål som ikke vært prøvd eller problematisert tidligere i norsk rett, og at den kan sette fokus på uavklarte jurisdiksjonsspørsmål. Foto:Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

- Jarle er ute og seiler i sydligere farvann

Historisk rettssak mot Jarle Andhøy utsatt to måneder - noe som passer hovedpersonen bra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rettssaken mot Jarle Andhøy var egentlig berammet til 1. og 2. april, men er nå utsatt til juni.

Det opplyser Andhøys forsvarer, advokat Brynjar Østgård i advokatfirmaet Østgård, til Dagbladet.

- Den er utsatt til 11. juni. Årsaken til det er sammensatt. Vi ba opprinnelig om utsettelse fordi vi mener at saken reiser ubesvarte spørsmål om norsk jurisdiksjon i Antarktis. Samtidig var ikke Andhøy lovlig stevnet til hovedforhandlingen. Vi forsøkte å ordne dette ved å få sendt inn de nødvendige papirer, og etter litt fram og tilbake skar retten igjennom og utsatte saken, sier Østgård til Dagbladet.

Tilfreds - Andhøy er tilfreds med utsettelsen, da får vi gått grundigere gjennom jussen. Han mener at han har seilt på det frie hav og at de aktuelle straffebestemmelsene ikke kommer til anvendelse. Han ville ned for å gjøre undersøkelser etter den fatale affæren fra 2011 da to av hans kamerater døde, sier Østgård.

Det var i april 2012 at ekspedisjonsleder Andhøy ble anmeldt for ferden med seilbåten «Berserk», tidligere «Nilaya». Andhøy ble anmeldt for to brudd på miljøforskriften for Antarktis:

Manglende godkjenning av ekspedisjonen og manglende dokumentasjon på forsikring.

Andhøy varslet regjeringen om ekspedisjonsplanene, men norske myndigheter hadde aldri godkjent ekspedisjonen.

Seiler i Sør-Amerika Andhøy har nektet å vedta forelegg på først 25 000,- og så 40 000,-, for forholdene. Han uttrykte i fjor at han verken er redd for å måtte betale ei bot på 50 000 eller for å havne i fengsel i 60 dager. Det vil være påtalemyndighetens straffepåstand i retten - skulle han bli kjent skyldig. Andhøy hevder sin uskyld.

Utsettelsen kommer imidlertid svært beleilig for Andhøy, all den tid han ifølge sin forsvarer for øyeblikket befinner seg veldig langt unna Nord-Troms tingrett.

- Han er nå ute på havet i sydlige farvann. Akkurat hvor vet jeg ikke, men det er i Sør-Amerika.  Men han er absolutt innstilt på å møte i retten, dette er ikke noe forsøk på å gjøre seg vanskelig eller utilgjengelig. Jeg snakket med ham på telefon seinest i går, sier Østgård.

Hvorfor Andhøy er på seiltur kjenner ikke Østgård til - men han gjør det klart at det ikke skal være noen ny leting etter «Berserk».

- Historisk Advokat Østgård sier Andhøy-saken omhandler spørsmål som ikke vært prøvd eller problematisert tidligere, og kan sette fokus på uavklarte jurisdiksjonsspørsmål.

- Slik som dette ser ut blir saken først og fremst et spørsmål om juridisk eksersis, en forståelse og tolkning av rettsreglene og en tolkning av Atlantis-forskriften — hvor er det denne har gyldighet, spør Østgård.

- Var han ute og seilte på det frie hav, eller seilte han et sted der han var underlagt denne forskriften, og norsk jurisdiksjonsområde i Antarktis?

Ville finne svar «Berserk»-lederen ankom New Zealand 2. januar i 2012, og åtte dager seinere dro han og mannskapet for å prøve å finne svar og minnes de døde etter at «Berserk» forsvant i februar 2011.

Så ble han midlertidig anholdt i Chile.

Andhøys advokat, Nils Jørgen Vordahl, sa til Dagbladet i 2012 at Andhøy var forberedt på å møtte møte i retten.

FORSVARER ANDHØY: Advokat Brynjar Østgård i advokatfirmaet Østgård. Foto: Privat
FORSVARER ANDHØY: Advokat Brynjar Østgård i advokatfirmaet Østgård. Foto: Privat Vis mer