- Jarle har vendt båten mot sola

Andhøy har gitt opp søket etter Berserk og begynt på hjemreisen. Nå er han klar for å møte sine kritikere.

FØLGER PLANEN: Jarle Andhøy og mannskapet ombord på is-seileren «Nilaya» har gitt opp søket etter de savnede fra «Berserk». Hans advokat Nils Jørgen Vordal bekrefter at søket er avsluttet og båten er på vei nordover.
Foto: New Zealand coast guard
FØLGER PLANEN: Jarle Andhøy og mannskapet ombord på is-seileren «Nilaya» har gitt opp søket etter de savnede fra «Berserk». Hans advokat Nils Jørgen Vordal bekrefter at søket er avsluttet og båten er på vei nordover. Foto: New Zealand coast guardVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klokken ni fredag ringte Jarle Andhøy til sin advokat Nils Jørgen Vordal. Meldingen var kort og enkel:

- Oppdrag utført, vi seiler nå nordover og på vei bort fra Antarktis.

Det forteller Vordal til Dagbladet.

Han sier at Andhøy nå har utført de oppgavene han kom ned til isødet for. Planen er gjennomført og de har nå begynt på tilbaketuren.

- Nå skal de gjennom et isbelte på 200 nautiske mil, men hvor båten legger først til kai, vet jeg ikke. Det vil overraske meg veldig om det blir Aker Brygge som blir Jarles første stopp, sier Vordal.

Frivillig Jarle Andhøy og mannskapet på letebåten «Nilaya» har i følge Vordal frivillig gitt opp søket etter de savnede fra «Berserk».

- Det var ingen andre omstendigheter som har inntruffet som gjør at søket avslutter. Planen de hadde er nå gjennomført og de har besluttet å reise bort fra området og nordover. Men med seg har Jarle nye spørsmål han ønsker svar på, sier Vordal.


- Jarle hadde en plan for for ekspedisjonen, den planen er nå gjennomført. Jeg som hans advokat trenger ikke vite hvor han planlegger å legge båten til kai og gå i land, sier Vordal.

Isbelte Vordal snakket med Andhøy på satellittelefon i morges. På den sprakete linjen forklarte Andhøy om utfordringene som ventet på hjemturen. Blant annet må han og mannskapet forsere et isbelte på 200 nautiske.

Andhøys advokat sier at Andhøy med tiden vil komme hjem til Norge og møte sine kritikere.

- Jarle er forberedt på at det blir debatt om både leteaksjonen og turen hvor «Berserk» forsvant. Han vet at møtet med hjemlandet vil være fylt med kritiske røster, sier Vordal og legger til at Andhøy har mye på hjertet når han skal møte norsk presse ansikt til ansikt. Nye spørsmål blir reist - Jarle mener at det fortsatt er flere ting som er ubesvart og de vil han ha svar på, det er for meg helt tydelig at han har mye han vil si om denne saken, sier han. Jarle Andhøy skal ha bedt sin advokat komme med en rekke opplysninger til norsk presse, men advokat Vordal vil vente til Andhøy er i havn hjemme i Norge og la sin klient redgjøre for sine synspunkter. - Mye av det Jarle ber meg bringe videre, er det best han selv forteller, siden det han vil ha sagt vil reise nye spørsmål om det kommer i bruddstykker fra meg, sier Vordal. Han bekrefter at Jarle Andhøy på ingen måte er ferdig med å finne svar på hva som skjedde med mannskapet på «Berserk» og depotene de satte ut inne på isen.
Sør-Amerika neste stopp Jarle Andhøys kamerat og tidligere ekspedisjonspartner, Rune Olsgaard, fortalte i går til Dagbladet at Sør-Amerika kom til å bli neste stopp for mannskapet ombord på  «Nilaya» .

Han forklarte at New Zealand ikke var en aktuell plass å seile til. Dette fordi myndighetene der da ville få en lettere jobb med å straffeforfølge mannskapet på båten, som er på ulovlig tolk i Antarkts.

KLAR FOR KRITIKERNE: Jarle Andhøy er forberedt på massiv kritikk, men mener han i løpet av den siste tiden har fått enda flere spørsmål som må stilles rundt skjebnen til «Berserk».
Foto: Heiko Junge / Scanpix
KLAR FOR KRITIKERNE: Jarle Andhøy er forberedt på massiv kritikk, men mener han i løpet av den siste tiden har fått enda flere spørsmål som må stilles rundt skjebnen til «Berserk». Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer